Liesbeth Burger (l) slaagde met een 9,9 en was daarmee de eerste deelnemer met het hoogste cijfer. Foto: Jan Westerik
Liesbeth Burger (l) slaagde met een 9,9 en was daarmee de eerste deelnemer met het hoogste cijfer. Foto: Jan Westerik

Warnsveldse dominee ontvangt honderdste diploma Zutphenkunde

Algemeen

ZUTPHEN - Blij verrast ontving Liesbeth Burger, dominee uit Warnsveld afgelopen woensdag 22 maart uit handen van wethouder Sueters het honderdste diploma Zutphenkunde. Ook was ze de eerste cursist met het hoogste cijfer: een 9,9. Sinds de start twee jaar geleden is de cursus zeer populair.

Door Alize Hillebrink

Alle dertig deelnemers van de zesde editie kregen het speciale Zutphenkunde-speldje opgespeld en mogen zich nu voortaan 'Zutphanoloog' noemen. De Warnsveldse Liesbeth Burger (61) kreeg haar diploma speciaal uit handen van de wethouder. "Ik ben nog niet van de verbazing bekomen. Ik deed het langst over het examen en daardoor dacht ik nog: Ik heb er niks van gemaakt. Ook heb ik een druk leven en daardoor had ik weinig tijd om te leren. Bleek dat ik ook nog een 9,9 kreeg. Nog nooit heb ik zo'n hoog cijfer behaald in mijn leven."

Vanaf de start in 2014 is er veel animo voor de cursus Zutphenkunde. Inmiddels is er een wachtlijst ontstaan en zit de cursus tot eind 2018 vol. Wat verklaart die populariteit? Bestuurslid Maarten te Dorsthorst: "Mensen willen de stad waar ze in wonen en leven leren kennen en er is hier veel geschiedenis dus er valt veel te ontdekken. En mensen doen ook mee om andere inwoners te leren kennen."

Zutphenkunde is bedoeld voor cursisten die vrijwillig of beroepsmatig kennis over Zutphen overdragen aan inwoners en bezoekers van Zutphen. Ook is de cursus interessant voor (nieuwe) inwoners van Zutphen en Warnsveld om meer te weten te komen over de rijke historie van deze stad. Ook lokale politici, docenten, stadswachten en deden al mee aan de cursus.

Burger: "Ik werd door een collega geattendeerd op de cursus. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd in geschiedenis. Ik werk ook als vrijwilliger bij de archeologische dienst in Zutphen. De cursus vond ik erg leuk, vooral omdat de docenten het met passie deden. Ze hadden er echt lol in. Ik heb dingen geleerd die ik absoluut niet wist. Bijvoorbeeld de eeuwige strijd van Zutphen tegen het water. Ook over het Stadsarchief wist ik heel weinig. Ik kan de cursus zeker aanraden. Wat ik met het diploma ga doen? Er trots op zijn!"

De basiscursus Zutphenkunde wordt tweemaal per jaar gegeven, bestaat uit vijf avonden en twee excursies. De lessen worden gegeven door gespecialiseerde docenten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant