Afbeelding

Column Paul Bombeld - Biomassacentrale

Algemeen Columns

Biomassacentrale

In de Stentor van 27 september 2014 staat een opiniestuk van Karin Jeurink, statenlid van de provincie Gelderland. Ze schrijft over een prachtig initiatief, een biomassacentrale in Zutphen. En ook het college van B&W blijkt razend enthousiast over dit plan van de ondernemers Botzen en De Bruijn. Maar ik frons mijn wenkbrauwen. Want het hele project drijft enkel en alleen op subsidie. En aan het ondernemers-duo kleeft ook nog een luchtje. Zutphen let op, dit kan alleen maar fout gaan.

Maar statenlid Jeurink en het college van Zutphen zien geen enkel probleem. Zelfs als blijkt dat het duo een spoor van financiële ellende en milieu-mislukkingen achter zich laat. Zutphen zal en moet -via de biomassacentrale- groen worden. Wethouder Annelies de Jonge verschijnt zelfs breed lachend op een krantenfoto genomen op de voormalige vuilstortplaats Fort de Pol. Onder haar voeten borrelt het van de chemicaliën, die gelukkig keurig in bedwang worden gehouden door waterdichte folie. En uitgerekend op deze plek moeten 78 heipalen van 15 meter de grond in. Dwars door de beschermfolie. Dat lijkt mij juist helemaal niet goed voor het milieu. De plannen worden met de dag gekker.

En ook de informatievoorziening van de gemeente Zutphen richting de boze buitenwereld verloopt niet correct. De brandstof voor de centrale komt binnen via de weg. 'Het gaat slechts om drie vrachtauto's per dag', laat de gemeente weten. En dat lijkt mij dan weer heel bijzonder, omdat met de gasopbrengst van de centrale maar liefst 16.000 mensen kunnen stoken. En dat met slechts drie vrachtwagens? Maar gelukkig komt de afdeling voorlichting - na heel lang aandringen- met een correctie. De drie vrachtauto's zijn nodig voor het restafval. Daarbij komen dagelijks nog minimaal 14 vrachtauto's om de houtsnippers van grote afstand aan te voeren. Een pijnlijke vergissing. Kan gebeuren, nietwaar?
En dan volgt er nóg zo'n goed onderbouwd argument. 'In Zweden is al zo'n biomassacentrale succesvol in bedrijf. En Zutphen wordt de tweede plek op de hele wereld. Geweldig toch?' Maar helaas, dat blijkt een proefopstelling te zijn. De uitkomst is nog uiterst onzeker. Het project biomassacentrale begint inmiddels wel heel veel op het drama van warmte- koudeopslag in de Hoven te lijken. Ook een bizarre mislukking.

En nu is het 2017. De ontwikkelingen rond de biomassacentrale liggen stil. Het college van B&W heeft zich de afgelopen jaren gigantisch laten inpakken door luchtfietserij van twee subsidie beluste ondernemers. Eerdere projecten van dit duo zijn inmiddels ook failliet. Maar gelukkig is er ook nog een klein lichtpuntje. De subsidie zou pas gaan lopen als er daadwerkelijk gas wordt geleverd. Gelukkig maar. En wie zullen wij de hoofdprijs voor ongebreidelde naïviteit geven? Kiest u voor statenlid Jeurink of voor het college?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant