Afbeelding

Jonge vergunninghouders worden langer begeleid in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Alleenstaande minderjarige vergunninghouders krijgen tot hun achttiende verjaardag begeleiding en verzorging van een jeugdzorginstelling. In Zutphen is Pact18 de partij die deze begeleiding verzorgt. Na hun achttiende verjaardag verhuizen deze jongeren naar een zelfstandige woonruimte en zoeken ze met hulp van Vluchtelingenwerk hun weg in de Zutphense samenleving. Voor een deel van deze jongeren komt de stap naar zelfstandigheid te vroeg. Daarom hebben Pact18, Woonbedrijf Ieder1 en de gemeente Zutphen aanvullende afspraken gemaakt. Deze oplossing is uniek en in Zutphen door partijen zelf ontwikkeld. Vanmiddag hebben de partijen hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. Inmiddels worden in andere gemeenten vergelijkbare afspraken gemaakt.

In de samenwerkingsovereenkomst leggen Pact18, Woonbedrijf Ieder1 en gemeente Zutphen vast dat jonge vergunninghouders ook na hun achttiende verjaardag begeleiding kunnen krijgen. Pact18 verlengt de geboden zorg en de jongeren kunnen wonen in een woning van Ieder1. De gemeente Zutphen betaalt de verlengde begeleiding door Pact18.

Nadat de jongeren achttien worden, loopt de begeleiding door in beperkte vorm. Er wordt gekeken wat ze nodig hebben en daarop wordt de begeleiding aangepast. Het streven is de zorg zo kort mogelijk te laten duren, uiterlijk totdat ze 23 jaar zijn. In eerste instantie wordt uitgegaan van een capaciteit van zes jongeren, gebaseerd op de huidige taakstelling.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant