Afbeelding

Column Paul Bombeld - Geldkoerier

Algemeen

Geldkoerier

Zoals u waarschijnlijk al in de kranten heeft gelezen wordt er in de maand maart in de gemeente Zutphen geld ingezameld voor oogoperaties in de derde wereld. Niet zomaar geld, nee, deze actie is gericht op het inzamelen van oud en vreemd geld dat eigenlijk geen bestemming meer heeft. Deze week gaat de inzamelactie via de winkels van Albert Heijn de derde week in.
Omdat tegenwoordig iedereen maar druk is, lijkt het de organiserende Lionsclub Zutphen een goed idee om mij maar eens op pad te sturen om de bussen na twee weken te legen. De hippe dochter stelt - met veel liefde en natuurlijk zonder enig commentaar - haar stevige schoolrugzak beschikbaar. Want om nu met een doos vol geld op de bagagedrager rond te gaan fietsen vind ik een beetje vreemd. Op het eerste adres, bij Albert Heijn op De Brink, is de inzamelbus al flink gevuld. Dat gaat lekker.
Met een behoorlijk zware rugzak vol geld fiets ik vervolgens naar Albert Heijn XL in het centrum. En daar schrik ik behoorlijk van de enorme hoeveelheid cash in de bus. Dit krijg ik nooit fietsend in Warnsveld. In paniek bel ik mijn Lions-collega Simon die vlak naast de Wijnhuistoren woont. Ik spreek af dat ik de bus zal legen en met meer dan 25 kilo aan geld op de bagagedrager naar zijn huis loop. Op de Zaadmarkt heb ik pech en dondert de rugzak met miljoenen op de keien. De zak blijft gelukkig heel, want wat hadden de voorbijgangers anders moeten denken over zo'n vent met een enorme tas vol geld? Zeer verdacht.
Bij Simon thuis besluiten we eens even tussen al die munten en bankbiljetten te snuffelen. Ik pak een biljet van 20 Dvacet dat na onderzoek blijkt te komen uit Tsjecho-Slowakije. Dat land is inmiddels gesplitst in Tsjechië en Slowakije. Er ligt een biljet met de waarde van 1 Australische dollar en een met Diez Bolivianos uit Bolivia. Er is een briefje van zehn Deutsche Mark, maar ook een veel kleiner friemelbiljetje met het opschrift fünf Mark uit de Deutsche Demokratische Republiek, het oude Oost-Duitsland. Het geld komt werkelijk overal vandaan.
Op de terugweg ga ik nog even langs Albert Heijn op de Dreiumme in Warnsveld. Daar staat de inzamelbus vlak naast de geldautomaat. En in deze bus tref ik opnieuw een heleboel munten en biljetten aan. Maar ook enveloppen met daar keurig opgeschreven 400 Peso uit Mexico, 740 Naira uit Nigeria en 14000 Pesos uit Colombia. Prachtig.
En met de opbrengst kan de Lionsclub weer heel veel oogoperaties uitvoeren in arme landen. De inzamelbussen staan er nog ruim 1 week, dus als u nog een paar centen heeft liggen houden wij ons aanbevolen. Alvast bedankt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant