FC Zutphen boekte een knappe 1-0 overwinning op hoogvlieger Bennekom. Foto: Hans ten Brinke

Verrassende 1-0 overwinning van FC Zutphen op VV Bennekom

Algemeen

ZUTPHEN - FC Zutphen boekte zaterdagmiddag op een regenachtig sportpark ’t Meijerink een knappe 1-0 overwinning op hoogvlieger Bennekom. Bennekom was wellicht optisch de meest aanvallende ploeg, maar FC Zutphen speelde compact. En op het middenveld en achterin werd er uitstekend gespeeld. Terecht dan ook dat aanvallende middenvelder Thomas Nijkamp werd uitgeroepen tot man of the match. Maar ook Geert Bijl, die voor de tweede achtereenvolgende keer in de basis stond, speelde wederom een uitstekende wedstrijd op het middenveld. Omdat ook achterin de taken zeer goed werden uitgevoerd, kon FC Zutphen tegen deze sterke tegenstander vrij eenvoudig de nul houden.

Aan het begin van het duel was er een minuut stilte vanwege het overlijden van lid van verdienste Tonnie Groot Hulze.

FC Zutphen miste wegens blessures Aldo Joaquim en Jelle Macare.

In de beginfase was het Mark Bloemendaal die een goede mogelijkheid miste, omdat zijn schot naast het doel belandde. Maar daarna was het Bennekom dat de klok sloeg. De ploeg van trainer Jurgen Schefczyk trok fanatiek ten aanval, met technisch goed verzorgd spel. Maar de ploeg miste het zelfvertrouwen en de eindpass.

Daarnaast zaten de spelers van FC Zutphen hun tegenstander fel op de huid, en toonden vanaf de aftrap veel inzet. En als er al eens een kans ontstond, toonde Marijn Sangers zich een betrouwbare sluitpost. Hij greep twee keer goed in na een cornerbal en een schot in de hoek, die hij tot corner keerde. Bennekom moest steeds beducht zijn op de snelle counters van FC Zutphen. De middenvelders van FC Zutphen, waar ook Thomas Theloesen en Daniel Opoku goed speelden, brachten keer op keer de beide snelle spitsen in stelling.

Mark Bloemendaal zag wederom een goede mogelijkheid naast het doel verdwijnen. En even later bij een kopbal uit een corner, stond doelman Christiaan de Haan op zijn post. Aan de andere kant was het Kevin Sissing die net over schoot. En een goede aanval, opgezet door Geert Bijl werd door Thomas Nijkamp net niet doeltreffend afgerond. Hij vond doelman de Haan op zijn weg.

Op slag van rust viel het enige doelpunt in de wedstrijd. Een uitstekend genomen cornerbal van Mark Bloemendaal werd keihard binnen gekopt door de goed timende Thomas Nijkamp.

Na de rust trachtte Bennekom snel de gelijkmaker te forceren. Het ontbrak de ploeg echter aan overtuiging, omdat Geert Bijl en Thomas Theloesen hun duels bleven winnen. Ook Radjindher Banwari speelde links achterin een uitstekende wedstrijd en ging vol overtuiging de duels aan. FC Zutphen kreeg in deze fase zelfs nog de beste mogelijkheden. Daniel Opoku zag zijn schot prima gestopt worden door doelman de Haan. Een mooie aanval werd door Geert Bijl bijna afgerond. Bennekom wilde wel, maar liep telkens tegen de zeer gevaarlijke counters van FC Zutphen aan.

In de 75e minuut werd middenvelder Daniel Opoku vervangen door verdediger Ufuk Dulkaroglu. Een tactisch goede zet, waardoor het aanvalsspel nog meer ontregeld werd. Joshua Palm had moeten scoren toen hij alleen voor doelman de Haan op dook, maar die stond deze middag prima te keepen. Even later stuitte Palm opnieuw op de doelman. In de 80e minuut werd Tomas Theloesen vervangen door Melvin Everts, teneinde weer nieuwe krachten in de ploeg te brengen. Joshua Palm had opnieuw pech dat zijn schot net over het doel belandde, en aan de andere kant was er een goede actie van Jeffrey Rutgers, die net naast schoot.

FC Zutphen had in de eindfase alle mogelijkheden om de wedstrijd definitief te beslissen. Mark Bloemendaal miste twee opgelegde mogelijkheden. In de 90e minuut wisselde trainer Taco Lourens Joshua Palm voor Wael Anoya. FC Zutphen bleef prima overeind en kon zo onverwacht drie punten op het conto bijschrijven. Een knappe prestatie van het gehele team, inclusief de begeleiding.

Dat bleek ook hard nodig want concurrent Vroomshoopse Boys boekte een onverwachte 1-2 overwinning bij Nunspeet. FC Zutphen kan volgende week de race voortzetten voor klassenbehoud, want om nacompetitie te ontlopen, zou het wel eens kunnen zijn dat 33 punten nodig zijn.