Elsbeth Ruys: 'Hockey voor mensen met een beperking is mijn passie'
Elsbeth Ruys: 'Hockey voor mensen met een beperking is mijn passie'

Zutphense Leeuw maart 2017 - Elsbeth Ruys: 'Hockey voor mensen met een beperking is mijn passie'

Achterhoek Auto De Zutphense Leeuw

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding die Alize Hillebrink namens Contact uitreikt aan deze helden. De Zutphense Leeuw van deze maand is Elsbeth Ruys.

Verliezen bestaat niet voor Warnsveldse leeuw Elsbeth Ruys (62). Elke stap in de begeleiding van mensen met een beperking is een prestatie op weg naar succes. Zoveel mogelijk zelfstandig is het motto. Een leven vol doelen en eindstrepen.

Mijn dochter van 33 is meervoudig gehandicapt. Haar ontwikkelniveau is vergelijkbaar met dat van  een kind tussen de vier en acht jaar. Ouder van een kind met een handicap ben je je hele leven lang.
Vijfentwintig jaar geleden zat ik in het bestuur van de hockeyclub van mijn dochter. Mijn andere dochter kon vanwege haar handicap niet meedoen. Waarom is er geen hockey voor mensen met een beperking, dachten we. Vanuit het idee dat iedereen moet kunnen hockeyen is het 'G-hockey' ontstaan. Nu zijn er vijfentachtig verenigingen in Nederland waar je aangepast kunt hockeyen, mèt competities. Ook kan er bij de Special Olympics gehockeyd worden en zijn we sinds acht jaar in Europa actief. Ik hoop dat het G-hockey de wereld gaat veroveren.
Hockey voor mensen met een beperking is mijn passie. Met twee gezonde kinderen had ik deze passie niet ontwikkeld. Ik ben erin gegroeid. Het sportieve en competitieve zit in de familie. Mijn vader was fanatiek cricketer. Ik ben op het cricketveld opgegroeid.
Via de Anne Flokstraschool waar ik werk kwam ik in contact met de Stichting 'Kom Op' en werd bestuurslid. Dat doe ik nu vijftien jaar. Kom Op organiseert vrijetijdsbesteding voor mensen die door hun beperking niet zelfstandig ergens heen kunnen. Op dezelfde manier zoals wij ergens naar toe gaan. Ik help bij het plannen van de uitjes in samenspraak met de gehandicapten. Dat begint met keuzes maken en dat is voor deze groep vaak al heel moeilijk. Ik ga ook mee als begeleider. Bijna elke week is er wel iets te doen. Zoals muziekfestivals of de dierentuin en er is een aparte bowlingafdeling met zelfs bowlingkampioenschappen.
Veel van mijn vrije tijd gaat naar het invullen van de vrije tijd van gehandicapten. Ik krijg er energie van, ik word er zelfs overenthousiast van. Ik zit boordevol ideeën, maar je kunt niet alles uitvoeren.
Iets leren aan mensen met een beperking gaat met hele kleine stapjes. Bij een gehandicapte gaat alles over doelen en eindstrepen. Elke overwinning geeft succes. De maatschappij en hun wereld liggen redelijk ver uit elkaar, die proberen we bij elkaar te brengen. Dat is voor hun een voortdurende competitie. Zelfstandig boodschappen doen via een boodschappenbriefje met symbolen. De trots die er dan is op hun eigen prestatie als het lukt. Dan zie je ze groeien. Hun overwinning is mijn overwinning.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant