Mogelijke komst regionaal textielsorteercentrum naar Zutphen

Algemeen

Zutphen - Vorig jaar zijn er in Zutphen zo'n 7600 BEST-tassen opgehaald door Circulus-Berkel. 47.000 kilo goederen zijn op deze manier gerecycled. Om textiel goed te kunnen verwerken, heeft afvalbeheerder Circulus-Berkel de wens om een textielsorteercentrum in de regio te openen. Zutphen staat vooraan in de rij om het naar de gemeente te halen, maar ook Deventer heeft een oogje op het sorteercentrum.

De acht Circulus-Berkelgemeenten (Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Doesburg, Epe, Lochem en Zutphen) brachten in 2016 samen zo'n 1900 ton textiel op. Het verkoopbare deel daarvan ging -en gaat nog steeds- naar kringloopbedrijf 2Switch, de rest wordt voor verdere verwerking overgedaan aan Reshare, een organisatie van het Leger des Heils. Anders dan gedacht, blijft niet het grootste deel daarvan in Nederland, maar wordt het met name naar derdewereldlanden geëxporteerd. Om het textiel dichterbij huis te houden en er op te kunnen toezien dat er een maatschappelijke- en milieutechnische verantwoorde basis aan verdere verwerking ligt, wil Circulus-Berkel een eigen textielsorteercentrum opzetten. Omdat met de komst tot wel 45 fte aan banen in de sociale werkvoorziening kunnen worden ingevuld, wil Zutphen het sorteercentrum graag binnen de eigen gemeentegrenzen, maar staat het daar dus niet alleen in.

Het Zutphense college heeft in ieder geval de steun toegezegd om tot een publiek-private samenwerking te komen met Circulus-Berkel, of het sorteercentrum nu in Zutphen komt of in Deventer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant