Bijna 500.00 euro voor duurzame, innovatieve start-ups

Algemeen

Zutphen - Duurzame, innovatieve starters kunnen een lening met een rentepercentage van zo'n 2% krijgen, tot maximaal 50.000 euro, als ze zich in Zutphen vestigen. Daartoe moet een Clean Tech Starters Fonds Zutphen worden opgericht.

Een stichting die los van de gemeente staat en een fonds mag beheren van bijna 500.000 euro. Rabobank Noord en oost Achterhoek heeft hiervoor 240.000 euro beschikbaar gesteld en het college wil daar nog eens 250.000 euro bovenop doen. Het bedrag is wel voor de komende tien jaar bedoeld en wordt alleen verstrekt aan nieuwe ondernemers die zich in Zutphen willen vestigen. Als ze dat dan ook willen doen op een bestaand kavel of in een bestaand pand, hebben de start-ups helemaal een streepje voor.

De gemeente Zutphen zegt al geruime tijd te willen investeren in Cleantech, maar wil het op deze manier concreet vormgeven. Aan de raad wordt voorgesteld een bedrag van in totaal 400.000 euro vrij te maken voor een financiële impuls in Cleantech.

Om er geen maatschappelijke of politieke druk op te leggen, is het zaak dat de stichting onafhankelijk is. De gemeente is nog op zoek naar een geschikt lid van de Raad van Bestuur.

Het fonds dat het college voor ogen heeft draagt niet alleen bij aan Cleantech, het kan ook een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente en aan het aantrekkelijk maken van de gemeente voor nieuwe ondernemers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant