De burgerzaal zat vol (maatschappelijke) ondernemers en andere betrokkenen. Helemaal recht op het podium Pieter Winsemius. Foto: Meike Wesselink
De burgerzaal zat vol (maatschappelijke) ondernemers en andere betrokkenen. Helemaal recht op het podium Pieter Winsemius. Foto: Meike Wesselink

'Vraag je burgers iets, dan moet je ze wel serieus nemen'

Algemeen

Zutphen - Maatschappelijk ondernemer Marco Mout verzucht "Dit is al de zoveelste discussie over samenwerken en het heeft ons weer geen steek verder gebracht". Mout is een van de aanwezigen donderdagmiddag 16 februari in de volgepakte Burgerzaal. Vertegenwoordigers van ondernemingen, organisaties, partijen en de gemeente Zutphen zijn komen luisteren naar de woorden van oud-politicus Pieter Winsemius.

Door Meike Wesselink

Voor zijn onderzoek Vertrouwen in de Burger, sprak Winsemius vele burgers en initiatiefnemers en zag goede en slechte voorbeelden van burgerparticipatie, kleine betrokken gemeenten en gemeenten met onverschillige burgers. Wijze woorden kwamen daar tijdens de inleiding in de Burgerzaal uit voort. Woorden die consequent door Winsemius werden afgesloten met: "Hebben jullie hem". Zo tipte de oud-politicus wethouders, raadsleden, en ambtelijke medewerkers dat gemeentelijk beleid vooral gericht is op de zogenaamde betrokken burger, die in feite niet meer dan 25% van de bevolking beslaat. Dat de overige 75% gewoon te vinden is in de kerk, in de kroeg, in de kantine en bij de kapper (de 4 k's), gaf Winsemius de beleidsmakers graag mee.

"En wat mij betreft voegen we daar ook nog de S van scholen bij en de H van hondenuitlaatplekken. Als je dan ook nog eens de juiste vraag aan hen weet te stellen, inspelend op de eigen behoeftes en omgeving van deze burgers, dan heb je ook hen mee. Maar vraag je burgers iets, dan moet je ze wel serieus nemen." Het lijkt een overbodige opmerking, maar het is maar al te vaak het treurige resultaat van een dappere poging om nader tot de burger te komen, die ergens halverwege strandt, met als resultaat dat de burger zich niet serieus genomen voelt.
Winsemius pleit ervoor om ruimte te creëren voor initiatiefnemers. "Je moet mensen wel rugdekking geven, maar ze zijn ondernemend genoeg om zelf tot een initiatief te komen."

Ruimte, vertrouwen, lef en tempo, dat is wat de gemeente Zutphen nodig heeft om burgerparticipatie te doen slagen en dat drukt Winsemius de medewerkers uit alle lagen van de gemeentelijke organisatie die naar de Burgerzaal zijn gekomen, vol bevlogenheid op het hart.

Het zijn niet alleen blije gezichten die na de lezing en de daaropvolgende discussie te zien zijn in de Burgerzaal. Zoals die van Marco Mout, maar ook voor Gert Rebergen van Izarte en Arthur Titiharu (vluchtelingenwerk) blijft er een grote vraag onbeantwoord: want hoe bereik je kwetsbare burgers die zelf niet mondig genoeg zijn? Rebergen: "Ik had graag van Pieter Winsemius willen horen wat hij te zeggen heeft aan burgers die het gevoel hebben niet gehoord te worden. Burgerinitiatieven ontstaan vaak uit verzet. Tè vaak worden dergelijke initiatieven door de gemeente afgedaan met: 'Daar zijn we al mee bezig.' Hoe zouden deze burgers zich nog beter kunnen verenigen? Overigens vond ik het erg waardevol wat met name Winsemius ons te vertellen had."

De naar de Burgerzaal gekomen maatschappelijk betrokken en innovatief-denkende ondernemers hebben ter afsluiting in ieder geval een aangename netwerkborrel, maar verder lijkt het erop dat de middag meer een opsteker is voor de wat verstofte ambtenaar, die zich die middag overigens wel in de Burgerzaal laat zien. "Zie, we doen het al best goed. Kijk bijvoorbeeld naar het omwonenden-initiatief rond het AZC of zie hoe Perspectief het doet met haar sociale wijkteams. Maar als we nu nog iets meer lef tonen, dan komen we er wel"; het lijkt een beetje de strekking van de middag en de diepere niveau's van samenwerken blijven nog even op de plank liggen. wellicht tot een volgende inspiratiebijeenkomst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant