Gebiedsfonds voor bewoners Eefde en Deventerwegkwartier bij komst windmolens

Algemeen

ZUTPHEN - De drie windmolens die IJsselwind bij het Twentekanaal wil realiseren, leveren Eefde en het Deventerwegkwartier in Zutphen 20 jaar lang jaarlijks een bedrag op van tussen de 22 en 65 duizend euro. Dit is een vijfde deel van de verwachte winst. Met het overige 4/5 deel worden nieuwe duurzame-energieprojecten gefinancierd. Dit valt te lezen op de website.

IJsselwind is een initiatief van vier lokale energiecoöperaties (Zutphen, Lochem, Voorst en Brummen) die zich inzetten voor schone energie. IJsselwind heeft geen commercieel winstoogmerk en wil dat omwonenden niet alleen mogelijke lasten van windmolens hebben, maar ook de lusten. Vandaar dat een vijfde deel van de winst terecht komt in een gebiedsfonds voor bewoners. IJsselwind voorzitter Maarten Delen: "Stel: je bent op zoek naar een financieel steuntje in de rug voor de verbouwing van een buurt- of clubhuis, speeltoestellen voor de speeltuinvereniging. Of je hebt plannen voor een mooi maatschappelijk initiatief. Bijvoorbeeld een deelauto voor mantelzorgers. In zo'n geval kun je een beroep doen op dit gebiedsfonds."

Het gebiedsfonds wordt beheerd door een onafhankelijke lokale partij, bijvoorbeeld de dorpsraad Eefde en het wijkteam Noordveen. Maar het is aan omwonden zelf om te beslissen waar het geld aan wordt besteed, benadrukt Delen. Over de precieze afspraken rondom het gebiedsfonds gaat IJsselwind later dit jaar in gesprek met omwonenden.

Het exacte bedrag dat ieder jaar naar het gebiedsfonds gaat, varieert zoals gezegd tussen de 22 en 65 duizend euro. Dat komt omdat op dit moment nog niet duidelijk is hoe hoog de molens worden Hoe hoger, hoe meer schone energie en hoe groter de winst. Bij een hoogte van 150 meter kan het gebiedsfonds een bedrag van tussen de 22en 27 duizend euro verwachten. Bij een hoogte van 170 meter gaat het om ergens tussen de 56 en 65 duizend euro per jaar. Afhankelijk van hoe hard de wind waait dat jaar.

Op dit moment vindt er een draagvlakonderzoek plaats onder inwoners die in een straal van vijf kilometer rond de mogelijke windmolenlocaties wonen. Zij mogen aangeven wat zij vinden van het initiatief van IJsselwind.

Meer over de plannen van IJsselwind leest u op de website. Voor specifieke vragen kunt u een mail sturen.


www.ijsselwind.nl

info@ijsselwind.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant