Zeven ronden werden er gespeeld met een bedenktijd van 12,5 minuut per persoon per partij. Foto: PR

Jan Ligthartschool en J.F. Kenndyschool door naar halve finale kampioenschap basisschoolschaak

Algemeen

ZUTPHEN - Zaterdag 18 februari vond voor de 34e keer het basisschoolschaakkampioenschap van de gemeente Zutphen plaats. In de Waterkracht te Zutphen streden negen scholen met vijftien teams om het felbegeerde kampioenschap. Een team bestaat uit vier spelers en eventueel een of twee wisselspelers. De kampioen en de nummer twee hebben zich geplaatst voor de halve finale van de Oostelijke /Schaakbond welke plaatsvinden op 1 april te Arnhem, Apeldoorn en Deventer.

Het is 12.45 uur, een drukte van jewelste in de Waterkracht. Veel ouders, broers, zusters en grootouders kwamen kijken hoe hun team het er vanaf zou brengen. Gerrit Ruegebrink van het Schaakgenootschap Zutphen opende het kampioenschap. De kinderen vinden het spannend. Voor velen is het de eerste keer dat men meedoet aan een kampioenschap. Dan om 13.00 uur begint de eerste ronde. Een serene stilte volgt. Vroeger hoorde je alleen het tikken van de klokken, maar dat is verleden tijd. Nu wordt er gespeeld met digitale klokken. Al snel zijn de eerste winstpartijen gemaakt.

Zeven ronden worden er gespeeld met een bedenktijd van 12,5 minuut per persoon per partij. Na vier ronden was het al duidelijk welke teams zouden strijden om de hoogste plaatsen. De Jan Ligthart en de Kennedyschool stonden gezamenlijk bovenaan met zeven wedstrijdpunten, gevolgd door De Zonnewende 1 en 2 met 6 punten. Na de zesde ronde was de kampioen reeds bekend. De Jan Ligthartschool kon niet meer ingehaald worden.

Uiteindelijk werden ze met dertien wedstrijdpunten kampioen, zes gewonnen en een gelijkspel, ongeslagen kampioen dus. Tweede werd de J.F. Kennedyschool met tien punten en derde het eerste team van de Zonnewende met negen punten. De prijsuitreiking werd verricht door wethouder Sueters van de gemeente Zutphen. Hij memoreerde het belang van het schaken voor de kinderen en dat het eigenlijk een verplicht lesuur op school moest worden. Gerrit Ruegebrink is het hier volledig mee eens.

Iedereen ging met een prijs naar huis. Voor de kampioen was er een wisselbeker en een prachtige taart beschikbaar gesteld door bakkerij van Zuijlen. Het was een zeer geslaagd kampioenschap. "We wensen de Jan Ligthart en de J.F. Kennedy veel succes toe in de halve finale. ", aldus Gerrit Ruegebrink.