Minder reclamebelasting kleine ondernemers is nu feit

Algemeen

Zutphen - Het aangekondigde besluit om kleine ondernemers op industrieterreinen De Mars, De Revelhorst en De Stoven minder reclamebelasting te laten betalen, is door de raad.

Kleine ondernemers worden voor 2017 meer op draagkracht belast. Betaalden ze vorig jaar nog 800 euro aan reclamebelasting, dit jaar kan de belasting 300 euro lager uitvallen, of zelfs 550 euro. De 75.000 euro die HIZ (de partij die de gelden besteedt aan onder andere veiligheidsmaatregelen) hierbij misloopt, worden door de gemeente opgehoest.

Maandag 13 februari werd de forumbijeenkomst, voorafgaand aan de raadsvergadering druk bezocht door ondernemers van de industrieterreinen. Er werd door raadsleden en ondernemers uitdrukkelijk gevraagd om een forumspecial, speciaal gewijd aan het functioneren van Parkmanagement en HIZ die de reclamegelden beheert en daarmee onder andere de industrieterreinen beveiligt. "Of die forumspecial er gaat komen, weet ik niet", laat Hans Boersbroek van Stadspartij Zutphen-Warnsveld weten, maar het huidige belastingsysteem is in ieder geval niet meer werkbaar.

De Mars bijvoorbeeld is aan het veranderen en is al lang niet meer een industrieterrein alleen. Het is ook een woonwijk geworden met winkels. Als je kijkt hoe de reclamebelasting in de binnenstad wordt besteed, dan zien ondernemers daar naar mijn idee veel meer van terug door de evenementen die daar bijvoorbeeld worden georganiseerd. We moeten goed gaan kijken hoe we de reclamebelasting volgend jaar gaan innen, want de hoge kosten voor het keurmerk veilig ondernemen wordt door een steeds kleinere groep ondernemers betaald. Het draagvlak ervoor is weg."

Dat in 2018 de reclamebelasting niet meer volgens het huidige systeem wordt geïnd, staat vast. Maar over hoe het dan wel wordt ingericht is nog geen duidelijkheid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant