Het team vrijwilligers van Buurtpreventje. Foto: Ron Eijkelhof
Het team vrijwilligers van Buurtpreventje. Foto: Ron Eijkelhof

BuurTent daagt bewoners uit zelf in actie te komen voor buurt

Algemeen

Zutphen - Een buurtapp om de veiligheid te waarborgen, een preventieteam dat regelmatig surveilleert en een achterpad dat veiliger wordt gemaakt; het zijn initiatieven die vanuit Zutphense wijken zijn ontstaan, ter voorkoming van inbraak. Buurtpreventje, een idee van Stadsonderneming Zutphen, gesteund door Politie Noord-Oost Gelderland en Gemeente Zutphen zwengelde de initiatieven aan en probeerde het afgelopen jaar buurtbewoners uit te dagen zelf het voortouw te nemen bij buurtpreventie.

Door Meike Wesselink

Een van de tools die Buurtpreventje daarvoor gebruikt, is de tent die iedere maand ergens anders in Zutphen neerstrijkt. Vrijwilliger Gerjan de Ruiter legt uit: "'s Maandags besluiten we waar we de tent precies neerzetten en dezelfde dag nog laten we tweehonderd folders drukken die we in de wijk verspreiden om mensen uit te nodigen twee dagen later naar de tent te komen. We kunnen daar allerlei vragen beantwoorden, mensen kunnen hun verhaal komen doen en adviezen inwinnen over inbraakbeveiliging thuis en in de buurt en er is koffie en thee. Zeker als een inbraak kopieerbaar is, dan kunnen we mensen eenvoudig voorlichten. We merken zo kort na een inbraak dat het onderwerp erg leeft bij buurtbewoners en dat ze er graag over komen praten."

Vanwege de kou laten zich woensdagavond 8 februari echter maar weinig mensen zien bij de tent aan de Groen van Prinsterenstraat, vlakbij winkelcentrum Waterkwartier, maar een maand eerder, is de BuurTent aan de Potgieterstraat door zo'n 65 bezoekers bezocht en ook de editie daarvoor was er een aardige aanloop van ruim dertig bezoekers naar de tent aan de Van der Duin van Maasdamstraat. Reden genoeg voor Buurtpreventje om het initiatief nog even voort te zetten in 2017.

Voormalig politiewoordvoerder Anton de Ronde laat graag zijn gezicht zien als de BuurTent ergens neerstrijkt. "Het is jammer dat de politie zelf over onvoldoende mankracht beschikt om naar de BuurTent te komen, want het is een goed initiatief dat wordt gedragen door de gemeente, de politie en vooral door burgers zelf en vooral dat laatste is belangrijk." Lex Hemelaar, initiatiefnemer van Buurtpreventje hoopt ook dat de politie vaker aanhaakt bij BuurTent omdat het een succesvolle formule blijkt te zijn om mensen te bewegen in actie te komen. "Er zijn natuurlijk altijd vragen die wij als vrijwilliger niet kunnen beantwoorden en waarvoor we een beroep op de politie moeten doen. Misschien dat er het komende jaar wat meer ruimte is voor de politie om aan te sluiten. Woensdag 8 maart zijn we overigens gevraagd om in de Uitwijk te komen met de BuurTent. Wijkagent Sophie Galenkamp geeft dan een presentatie over de buurtapp, een zeer effectief middel om elkaar mee op de hoogte te houden, mits het goed wordt gebruikt."

Voor meer informatie over de BuurTent, inbraakcijfers, buurtinitiatieven en handige tools, zie onderstaande website.


www.buurtpreventje.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant