Afbeelding

Column Oerend Smart - Mobiel gedeeld

Algemeen

'In de Randstad deed ik altijd alles met openbaar vervoer, dat kost me nu veel meer tijd.' Aan het woord is Patty. Ze is net verhuisd van Rotterdam naar Limburg. Ik knik begrijpend. In de Achterhoek ben ik blij dat ik een auto heb. De trein neem ik alleen als ik naar de Randstad ga. Kan ik (hopelijk) nog een beetje werken of lezen onderweg. Gisteren nog, had ik een afspraak in Dinxperlo (bij Wooncafé Lef, een aanrader trouwens! Wat een toffe plek!). Eens even kijken hoe lang ik daarover zou doen vanuit Groenlo. Een uur en elf minuten. Met de auto ben ik er in een half uurtje. En ik kan gaan wanneer ik wil.

Maar die auto staat ook heel vaak stil. Omdat ik thuis werk, of op de fiets ga. Dan zou er best iemand anders in kunnen rijden. Patty is gewend aan het delen van auto's. Via Snappcar, MyWheels, GreenWheels of gewoon met een vriendin. In de Achterhoek kom ik dat maar weinig tegen. Ik google snel even. Nee… geen resultaat in Groenlo. Maar sinds kort staat er wel een aantal auto's in de Achterhoek: via MobielGedeeld. Sociaal autodelen in de Achterhoek. Het is een pilot. Een ideaal alternatief voor de tweede auto, of voor mensen die weinig rijden en zelf geen auto bezitten. Zelfs mensen zonder rijbewijs kunnen hier een auto delen! Gebruikers zonder rijbewijs worden naar hun bestemming gereden door vrijwillige bestuurders.

Vorig jaar is een sociale autodeel pilot gestart in negen dorpen in de Achterhoek: Beltrum, Bredevoort, Haarlo, Aalten, Keijenborg, Kranenburg, Mariënvelde, Hengelo en Zieuwent. En dankzij de lokale energiecoöperatie Zonnig Zieuwent rijdt daar zelfs een elektrische deelauto!

Ik ben benieuwd hoe dat gaat. Ik kan me voorstellen dat mensen allerlei bedenkingen hebben. Zoals: hoe werkt dat eigenlijk met zo'n abonnement? En in het geval van de elektrische auto: straks sta ik ergens stil! En hoe moet ik dan tanken? In Zieuwent geven enthousiaste dorpsbewoners veel voorlichting en gebruiken de auto samen met andere mensen. Zo maken er steeds meer inwoners van het dorp kennis met deze mogelijkheid. En dat werkt. De elektrische auto in Zieuwent rijdt vaak, heel vaak. Zelfs vaker dan de acht auto's in de andere dorpen samen!

Ik denk aan mijn eigen auto. Ik ben er erg aan gehecht. Maar het is natuurlijk niet meer dan een gewoonte. Ik weet niet anders dan dat ik zelf een auto heb. Hij staat er. Dat is makkelijk. Maar eigenlijk wil ik alleen maar vervoer. Een auto moet je, ook als ie stilstaat, betalen en hij vraagt onderhoud. Zou het niet fijner zijn om een auto te kunnen gebruiken wanneer ik hem nodig heb. En alleen dan te betalen? Bovendien is het veel beter voor het milieu. En het zorgt ook nog eens voor mooie ontmoetingen. Maar toch… ik juich het toe én hou nog even vast aan mijn eigen vervoer.

Linda Commandeur


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant