Annemieke Vermeulen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Zutphen. Foto: PR
Annemieke Vermeulen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Zutphen. Foto: PR

Kijken met de ogen van een nieuwkomer

Algemeen

Zutphen - Maandagavond, 24 oktober was het voor Annemieke Vermeulen even heel spannend: ze wist dat ze als een van de twee burgemeesterskandidaten van Zutphen op de lijst stond, maar of ze zou worden voorgedragen, bleef ook voor Vermeulen tot op het laatste moment onzeker.

Door Meike Wesselink

Samen met haar kinderen (14 en 16 jaar) en man wachtte Vermeulen maandagavond het telefoontje af van de voorzitter van de vertrouwenscommissie die uit de 24 sollicitanten twee kandidaten selecteerde, waarvan één kandidaat op de voorkeurspositie. Maandagavond legde de vertrouwenscommissie deze lijst voor aan de raad die -zo bleek na schriftelijke stemming- zich kon vinden in het voorstel. Vermeulen: "Het was een spannend moment toen ik kort na 21.00 uur werd gebeld. De voorzitter van de vertrouwenscommissie wist de spanningsboog tot op het laatste moment te spannen, maar ik ben erg blij dat ik ben voorgedragen. Na de voordracht was het een kwestie van het nieuws wereldkundig te maken nog voor er berichten op Twitter zouden verschijnen."

"Zeven jaar ben ik naar tevredenheid burgemeester van Leusden geweest en toch begon het weer te kriebelen en ben ik voorzichtig gaan uitkijken naar waar er zoal functies vrijkwamen. Toen Arnold Gerritsen besloot te stoppen, was mijn interesse dan ook meteen gewekt. Opgegroeid in Apeldoorn, was ik vaak in Zutphen te vinden vanwege de gezellige historische binnenstad. Zutphen voelde als een prettig welkom. Maar ook heel wat jaren later toen ik tijdens een VNG-bijeenkomst een stadswandeling door Zutphen maakte, viel me met een toen wat meer professionele blik opnieuw op wat een prachtige en historisch stad Zutphen eigenlijk is. Ik verheug me erop kennis te maken met de mensen, ik wil graag horen wat Zutphenaren belangrijk vinden, wat de raad belangrijk vindt. Ik wil kijken met de ogen van een nieuwkomer en niet van tevoren al van alles vinden", aldus de politica met een achtergrond als kunsthistoricus.

Nu Annemieke Vermeulen is voorgedragen, is het formele traject gestart, waarbij de voordracht via Binnenlandse Zaken als Koninklijk besluit bij het Oranjehuis terecht komt. Bij ondertekening van het besluit, vindt de installatie en beëdiging vervolgens plaats op 23 december.

Vermeulen was voor haar burgemeesterschap in Leusden vijf jaar lang burgemeester van Millingen aan de Rijn. Ze startte haar loopbaan als VVD-(raads)lid in Alphen, waarna een wethouderschap volgde aldaar. Vermeulen beschikt dus over relevante ervaring, maar is volgens de vertrouwenscommissie ook een toegankelijke en zichtbare dame, een verbinder. Vermeulen zelf kan daar wel een voorbeeld van aandragen. "Vijf jaar geleden zijn we gestart om de lokale kracht van Leusden beter te benutten. Ik ben gesprekken aangegaan met initiatiefnemers op allerlei vlakken. Een van hen had de wens een theater op te starten, juist in een tijd dat vele theaters in het land hun deuren sloten. Samen zijn we op zoek gegaan naar sponsoren en samenwerkingsverbanden en het resultaat is Theater De Tuin, een goed lopend theater dat wordt gerund door een enthousiaste groep vrijwilligers en met een brede vriendenkring uit het bedrijfsleven. Het is een voorbeeld van het inzetten van nieuwe samenwerkingsvormen waarbij de lokale kracht de basis vormt en de overheid en de burger niet meer zoals in het verleden wel werd gedacht tegenover elkaar stonden."

Hoewel Vermeulen bekend is met de situatie in Zutphen rond de benoeming van tijdelijk burgemeester Loek Hermans bijna een jaar geleden en de commotie die dat opleverde, was dat geen reden om te schromen voor Vermeulens eigen sollicitatie. "Ik ben niet huiverig geweest voor kritiek. Wat mijn VVD-lidmaatschap betreft ben ik ervan overtuigd dat mijn politieke voorkeur nooit een stempel heeft gedrukt op mijn burgemeesterschap. In Leusden wordt ik in zeker niet gezien als een VVD-burgemeester."

Hoe wordt er daar eigenlijk gereageerd op de voordracht? "Mensen zijn blij voor me, ik krijg veel felicitaties, maar ik hoor ook dat met het jammer vindt dat ik vertrek. Naast dat ik er bijzonder naar uitkijk om nieuwe mensen te leren kennen in Zutphen, laat ik hier ook veel achter me. Dat geldt ook voor mijn partner en kinderen. Mijn dochter doet dit schooljaar examen. We gaan op zoek naar een leuke vervolgopleiding in de omgeving van Zutphen en mijn zoon die hockey speelt, zal zich er ook ongetwijfeld ook gaan thuis voelen. Afgelopen zomer hebben we nog een uitstapje gemaakt naar Zutphen. Een favoriete plek heb ik er nog niet gevonden, maar ik kijk er erg naar uit om het nieuwe museum op de 's Gravenhof straks geopend te zien."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant