De Swinging City Lindy Hop Dancers is één van de deelnemende bands tijdens het Zutphen Jazz Festival. Foto: PR
De Swinging City Lindy Hop Dancers is één van de deelnemende bands tijdens het Zutphen Jazz Festival. Foto: PR

Swingende jazzdriedaagse in Zutphen 'Lekkere jazz met vooral veel sfeer'

Algemeen

Zutphen - Onder het motto 'u vraagt en wij draaien' organiseert Jazz & So op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 oktober een driedaags Jazzfestival in Zutphen. Maar liefst zeventien bands en artiesten spelen live jazzmuziek van New Orleans-jazz tot Easy Listening. Organisator Fred van Eijsden: "Je hoeft echt geen jazzfanaat te zijn om te komen luisteren en genieten. Er is voor ieders smaak wel wat moois te vinden."

Door Alize Hillebrink

Jazzliefhebber Van Eijsden zit in één van de deelnemende pubs bijna te swingen op zijn stoel. "Wij willen jazz onder de mensen brengen, geen pop of soul, maar alle muziek die met jazz te maken heeft." Tijdens de eendaagse pilot vorig jaar was de belangstelling meer dan bevredigend, de stemming opperbest. Publiek, uitbaters en muzikanten waren zo positief dat de organisatie direct inzette op een vervolg met maar liefst drie dagen jazz. "Groter, maar niet tè. Het karakter moet vooral laagdrempelig en sfeervol blijven," aldus Van Eijsden.

Old style
De aftrap vindt plaats op vrijdag 28 oktober in verpleeg- en verzorgingshuis Sutfene. Onder de hippe naam: 'Jazz at Sutfene' geven Jazzy Fingers en De Winkel van Sinkel in de lounge een gratis middagconcert 'old style' voor bewoners, gasten en personeel. Van Eijsden: "Met veel Nederlandse teksten, dus meezingen is gewenst."

Op zaterdagmiddag 29 oktober wordt de markt muzikaal opgeschud: vanaf 14.00 uur is het tijd voor 'Jazz at the Marketplace' met optredens van The Dixieland Crackerjacks, De Diksie Street Jazzband en De Wegwerkers. Ook het Zutphens winkelrondje wordt muzikaal en swingend opgeluisterd. Met een gezamenlijke finale van de drie bands om 16.30 uur op de markt en live dans door de Lindy Hop Dancers uit Breda.

Jazz at the Pubs
'Jazz at the Pubs' is het slotstuk van Zutphen Jazz Festival op zondagmiddag 30 oktober. Een gezellige en jazzy kroegentocht voor het publiek langs dertien pubs in de binnenstad, met optredens van jazzformaties in diverse stijlen. "Voor elk wat wils. Intiem, semi-akoestisch en vooral: géén kabaal. Het gaat om kwaliteit, niet om volume..."
Het volledige programma vindt u op: www.jazzandsozutphen.nl

Swingen in het IJsselpaviljoen
Jazztopper van het festival is 'At the Jazzband Ball' op zaterdagavond 29 oktober in het IJsselpaviljoen met optredens van Four Stream New Orleans Jazzband, de Swinging City Lindy Hop Dancers en de Old Iezer Jazzband. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd en liefhebbers kunnen naar hartelust dansen op de Charleston en Jive. Enkele losse kaarten zijn nog verkrijgbaar, bestellen via telefoonnummer: (0575) 522134.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant