Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Goede doelen

Algemeen

Elke maand maak ik automatisch geld over naar de stichting Flappus in Zwolle. Flappus is opgericht door Carl en er worden verwaarloosde en gedumpte huisdieren opgevangen, vooral konijnen. Ik leerde de opvang kennen omdat mijn moeder over hen gelezen had in de krant en ik na de dood van een konijn op zoek was naar een andere. Sindsdien heb ik altijd konijnen van Flappus in huis die hier een leuk leven hebben. En elke maand maak ik dus geld over omdat ik weet dat ze het goed kunnen gebruiken. Wat krijg ik daarvoor terug? Niks. Helemaal niks.

Tot een paar jaar geleden maakte ik ook maandelijks geld over naar een groot en bekend goed doel waar ik voor 100% achter sta. Tot bekend werd hoeveel die directeuren verdienden en hoeveel geld er anders werd uitgegeven dan waarvoor het gedoneerd was. Reden voor mij om de maandelijkse donatie stop te zetten. Even bellen dus. Er werd mij gevraagd om donateur te blijven, jaarlijks voor een bedrag, zodat ze mijn stem wel behielden. Daar ging ik mee akkoord. Ik sta namelijk nog steeds achter hen.
Elk jaar in december betaalde ik vijftien euro. Maar gedurende het hele jaar kreeg ik magazines en brieven met acceptgiro's met verzoek om meer geld. Meerdere keren heb ik gebeld dat ik geen post wil ontvangen. Het mocht altijd maar even baten. Na een tijdje begon het opnieuw. Afgelopen week lag er weer een envelop van dit goede doel op de deurmat. Ik opende de envelop en zag een brief met tekst en uitleg waarom ik meer geld moest gaan doneren. Er was ook een mooi kaartje bij. De acceptgiro was reeds bijgevoegd. Alles in kleur, porto betaald. Ik laat de envelop een paar dagen liggen en bedenk me op een avond dat dit goede doel mij voor kapitalen post stuurt. Ik kost veel meer dan dat ik geef. Dus de volgende dag bel ik weer met dit goede doel en leg uit dat het voor hen echt beter is als ik geen donateur meer ben, dat ze geld over houden als ik ermee stop. Een paar keer "ja maar", maar ik blijf erbij. Ik wil graag goede doelen steunen, maar het moet wel zin hebben en goed terecht komen.

Carl rijdt niet in een dure auto. Carl woont niet in een villa. Carl stuurt geen nieuwsbrieven, wel post hij gratis op Facebook. Carl vraagt niet om meer. Carl heeft geen callcenter, hij belt wel een keer terug als hij de telefoon niet aan kan nemen, want Carl moet ook gewoon werken. Carl maakt geen gekleurde magazines die hij opstuurt en hij laat zeker geen dure acceptgiro's drukken.
Ik maak vanaf nu elke maand wat meer over naar Flappus. En wat krijg ik daarvoor terug? Niks. Helemaal niks. Goed zo Carl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant