Kinderen leggen witte rozen bij het monument voor de gevallenen. Foto: Martijn Siemes
Kinderen leggen witte rozen bij het monument voor de gevallenen. Foto: Martijn Siemes

'Het was leuk, maar ook erg verdrietig'

Algemeen

Zutphen - Vijfentwintig kinderen van de groepen 7 en 8 van de Jan Lighthartschool betuigden vorige week vrijdag hun eer aan de slachtoffers van het bombardement op de Zutphense binnenstad op 14 oktober 1944. Met witte rozen bezochten ze het monument voor de gevallenen op de Algemene Begraafplaats aan de Warnsveldseweg. Daar droegen ze zelfgemaakte gedichten voor over het bombardement en de Tweede Wereldoorlog. Maria Sieders-Eggink en Annie Stein-Leuverman, die als kind het bombardement mee hebben gemaakt, waren ontroerd.

Door Martijn Siemes

"We gaan ieder jaar naar de Jan Lighthartschool om te vertellen over het bombardement. Dat doen we nu al tien jaar", zegt Maria Sieders-Eggink: "De school heeft het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers geadopteerd en wij vertellen de kinderen precies wat er gebeurd is en wat wij mee hebben gemaakt. Het is zo indrukwekkend om te horen hoe de kinderen onze verhalen verwoord hebben in hun gedichten. Heel interessant om te zien wat ze er van meekregen."
Mevrouw Sieders-Eggink is de drijvende kracht achter de jaarlijkse herdenking. Ze is van 1933 en was in de leeftijd van de kinderen van groep 7 en 8. Zij wilde meer aandacht voor deze gebeurtenis die veel Zutphenaren aangreep: "In 2004 werd ik geïnterviewd door de Stentor over het bombardement. Ze wisten dat ik het bombardement zelf mee had gemaakt. Ik had al langer het idee om een herdenking te organiseren maar nadat ik in de krant stond, kreeg ik zoveel reacties. Mensen uit Zutphen, Vorden maar later ook uit Amsterdam belden mij. Zij hadden het ook meegemaakt, ze hadden bij ons in de buurt gewoond. Vanaf dat moment kwam de jaarlijkse herdenking tot stand."

Tijdens de herdenking stond wethouder Coby Pennings stil bij die dramatische dag, bijna zeven maanden voor de bevrijding. Ze vertelde over hoe de geallieerde bommenwerpers een fatale fout hadden gemaakt. Het was de bedoeling dat de Oude IJsselbrug opgeblazen zou worden om de bevoorrading van de Duitse troepen in het westen te blokkeren, maar de bommen vielen in de binnenstad. Het bombardement vernietigde bijna alle woningen en winkels aan onder andere de Rozengracht en Barlheze. Honderden mensen raakten gewond en er vielen meer dan honderd doden te betreuren. Dat de gebeurtenis nog steeds leeft is ook duidelijk te merken bij de kinderen. Kimberley (10) was erg onder de indruk van de verhalen van mevrouw Sieders-Eggink en Stein-Leuverkink: "Het was leuk, maar ook erg verdrietig. Ze verloren tijdens het bombardement drie zussen en een vader. Ze lieten er geen traan bij toen ze er over vertelden." Lisa (10): "Het was heel mooi om te zien hoe zij over de oorlog vertelden, maar soms had je het gevoel dat je eventjes zou gaan huilen." 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant