Afbeelding

Zwaar bevochten 3-1 overwinning van FC Zutphen op KHC

Algemeen

Zutphen - FC Zutphen heeft zaterdagmiddag thuis tegen KHC uit Kampen een zwaar bevochten 3-1 overwinning geboekt. Het was een cruciale zege, want daardoor staan de Zutphenaren nu 8 punten boven de nacompetitieplaats. Het was de jonge Huib Achterkamp die met een fantastisch schot vanaf zeker 20 meter, na een prima voorbereidende actie van Mark Bloemendaal, de zeer belangrijke 2-1 liet aantekenen. Hij bekroonde een zeer goed gespeelde wedstrijd daarmee met het beslissende doelpunt. Thomas Nijkamp maakte diep in blessuretijd de 3-1, en dat is goed voor zijn zelfvertrouwen als centrum spits. FC Zutphen was welswaar de betere ploeg over 90 minuten gerekend, maar had het aan uitstekend keerperswerk van Marijn Sangers te danken, dat het niet op achterstand kwam.

Aan het begin van de wedstrijd was er een blessure van Joshua Palm en ziekte van Daniel Opoku, die beide spelers aan de kant hield. Ook doelman Lars Rotman was nog steeds niet fit genoeg om in de basis te beginnen. Vanaf het allereerste begin van de wedstrijd, die geleid werd door scheidsrechter R.W. de Wit en assistenten K.G. Jousma en W. Renkema, was er sprake van een boeiend duel. Vanaf de aftrap gingen beide teams er fel in, en ontstonden er pittige persoonlijke duels.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, maar FC Zutphen had met een beetje geluk na 10 minuten al op voorsprong kunnen staan. Mark Bloemendaal schoot een vrije trap vanaf zeker 20 meter keihard op de paal. FC Zutphen was met de sterk spelende Aldo Joaquim, die veel aan de bal was, optisch de betere ploeg, maar de eindpass ontbrak. Aan de andere kant speelde KHC directer, en waren hun counters zeer gevaarlijk, waarbij de verdediging van FC Zutphen continu alert moest zijn. Er werd in hoog tempo gespeeld. Een goed schot van Ibrahim Tuncer belandde naast het doel, en aan de andere kant overkwam Mark Bloemendaal hetzelfde na een goede pass van Geert Bijl.

Het publiek moest tot aan het einde van de 1e helft wachten, totdat het goede spel van beide kanten resultaat opleverde. Mark Bloemendaal zette in de 42e minuut zijn directe tegenstander dusdanig onder druk dat die de bal kwijt raakte, en de Zutphen spits zodoende op doelman Demi loet Loetoer kon afstevenen en de 1-0 voor FC Zutphen binnen schoot. Bijna vanaf de aftrap was er een enorme kans voor Hafid Lahzal, maar zijn kopbal belandde over het doel. Vlak voor rust had FC Zutphen de wedstrijd kunnen beslissen. Een prachtige combinatie tussen Thomas Nijkamp en Huib Achterkamp werd door laatstgenoemde net via de doelman langs de verkeerde kant van de paal geplaatst. Een unieke mogelijkheid.

De eerste fase van de 2e helft was voor FC Zutphen, maar de ploeg haalde de geruststellende 2-0 niet binnen. Thomas Nijkamp schoot net voorlangs na een prima pass van Mark Bloemendaal. En even later was het Huib Achterkamp die zijn schot net corner getikt zag worden door de atletische doelman Loet Loetoer. Deze maakte ook een goed schot van Mark Bloemendaal onschadelijk. En zoals het zo vaak gaat, valt het doelpunt dan aan de andere kant.

In de 65e minuut was er een onschuldig lijkende aanval van KHC over links, waarbij de inzet door Marco Kroese ongelukkig van richting werd veranderd, 1-1. FC Zutphen trachtte met alle energie KHC op de knieën te krijgen. Maar het aanvallende spel speelde KHC met haar countervoetbal in de kaart. Floris Egbers werd in de 67e minuut ingebracht voor Aldo Joaquim. Een prima actie van Niek Bakkerweerd over rechts had bijna succes, maar iedereen maaide over de bal heen.

FC Zutphen bleef het proberen, en in de 75e minuut werd Joshua Palm gebracht voor Geert Bijl. KHC rook haar kans en even later was het doelman Marijn Sangers, die uitstekend ingreep na een schot van Ibrahim Tuncer. Kort daarna had dezelfde speler de 1-2 op zijn schoen, maar Marijn Sangers wist met een prima reflex een doelpunt te voorkomen. Daaruit putten de Zutphenaren moed. In de 80e minuut werd Thomas Theloesen ingebracht voor de moe gestreden Jelle Macare. En die laatste krachtsinspanning leverden de Zutphenaren de verdiende overwinning op.

In de 88e minuut was het Mark Bloemendaal, die zijn laatste krachten aansprak en met een mooie actie over rechts Huib Achterkamp in stelling bracht. Deze bracht met een keihard schot FC Zutphen op de verdiende voorsprong. KHC gooide daarna alles op de aanval, maar dat leverde een prima mogelijkheid op voor Joshua Palm. Hij ging op zijn snelheid alles en iedereen voorbij, maar moest net te veel uitwijken voor de goed uitgekomen doelman Loet Loetoer, om te kunnen scoren. Zijn schot belandde in het zijnet.

Diep in blessuretijd in de 94e minuut was het slotakkoord toch voor FC Zutphen. Een goed opgezette aanval via Huib Achterkamp en Mark Bloemendaal bracht de bal bij Thomas Nijkamp, die de doelman uit speelde en voor de 3-1 zorg droeg.

Een compliment voor de verdediging deze middag was de benoeming van Sebastian van Laar als man of the match, maar belangrijker was dat FC Zutphen na deze overwinning 8 punten voorsprong heeft op de nacompetitie plek. Een goed gevoel voorafgaand aan volgende week zaterdag, waarin geen competitie programma is gepland vanwege de herfstvakantie.