Gezellig samen soep eten op een thuisadres van een vreemde. Foto: PR
Gezellig samen soep eten op een thuisadres van een vreemde. Foto: PR

''Uiteindelijk gaat het om het ontmoeten van elkaar"

Algemeen

Zutphen - Een kaart sturen naar een onbekende, soep maken en samen met de buurt aanschuiven, iemand helpen die je nog niet kende of een goed gesprek voeren met een vreemde; vorige week stond Zutphen in het teken van de ontmoeting.

Door Meike Wesselink

De hele week van 2 tot en met 8 oktober werden activiteiten georganiseerd om bewoners van Zutphen met elkaar in contact te brengen. Ruim achthonderd deelnemers stuurden een onbekende een kaartje die stichting Stadsonderneming speciaal liet ontwerpen met erop teksten van onder andere Contact-columniste Henrieke Schoonekamp. Zestienhonderd huishoudens hebben daarmee een moment van contact teweeggebracht.

Donderdag 6 oktober schoven 42 onbekenden samen aan tafel om een goed gesprek te voeren over het ontmoeten van elkaar met- en in de verschillen die ieder heeft. Hoe kom je elkaar tegen in die verschillen en is dat leuk of juist heel moeilijk? Samen werd gesproken en genoten van het driegangenmenu dat cateraar Willemien Becht bereidde en dat tijdens de zogenaamde Zinnige Kostavond werd geserveerd.
Nog meer zinnige kost werd verorberd vanaf verschillende thuisadressen in Zutphen en Warnsveld waar soep werd bereid voor wie zin had om aan te schuiven bij een bekende, maar liever nog een onbekende in de buurt. Pompoensoep, want pompoenen werden door verschillende winkels in de aanbieding gegooid en die rolden in groten getale en vergezeld van recepten over de toonbank. Ron Eijkelhof uit de Zuidwijken koos voor een pompoen, sinaasappel, citroenversie en bereidde er negen liter van. "Samen met directe buren, verre buren, maar ook mensen die ik nog niet kende, zijn alle negen liters er doorheen gegaan."Voor Ron geen ongewone bezigheid, want al een aantal jaren organiseert hij in de buurt etentjes en gezellige bijeenkomsten. "Het is leuk om te doen en ondanks dat er wat spanningen waren in de buurt hebben we het toch voor elkaar gekregen om iedereen om de tafel te krijgen. Daar gaat het om." Ook in het dagelijks leven houdt Ron zich bezig met sociale activiteiten en geeft hij zelfs trainingen om particulieren zelf projecten te laten opzetten.

De Week van de Ontmoeting had voor het tweede jaar plaats en is een voortvloeisel uit een aantal gespreksbijeenkomsten die Lex Hemelaar met zijn Stadsonderneming voerde over ouderen en eenzaamheid. Vorig jaar stond de week in het teken van eenzaamheid, maar deze tweede editie is gekozen voor de ontmoeting. "Eenzaamheid is niet het goede woord", aldus organisator Lex Hemelaar. "Uiteindelijk gaat het om gemeenschapszin en het ontmoeten van elkaar."


stadsondernemingzutphen.nl/week-van-de-ontmoeting

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant