Herdenking bombardement Zutphense binnenstad

Algemeen

Zutphen - Op 14 oktober is op de Algemene Begraafplaats aan de Warnsveldseweg de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Zutphen in 1944. Wethouder Patricia Withagen legt namens de inwoners van Zutphen een krans bij het grafmonument. Vanaf 11.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom om de herdenking bij te wonen. De plechtigheid begint om 11.15 uur.

Op de begraafplaats staat een grafmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bombardement. De Jan Ligthartschool 'adopteerde' het monument in 2006. Een aantal leerlingen uit groep 7/8 van de Jan Ligthartschool dragen deze dag hun zelf geschreven gedichten voor. Mevrouw Sieders-Eggink en mevrouw Stein-Leuverman gaan hun ervaringen uit de oorlogstijd aan de leerlingen van groep 7/8 vertellen.

Binnenstad verwoest
Het bombardement van Zutphen was op zaterdagmiddag 14 oktober 1944. Geallieerde vliegtuigen bombardeerden de oude IJsselbrug in Zutphen om de aanvoer van troepen en wapens voor de Duitse bezetter richting Arnhem te verhinderen.

De bommen kwamen echter vooral op gebouwen in het centrum terecht. De gevolgen waren verwoestend. Straten als Rozengracht, Barlheze, Kreijnckstraat en Apenstert zijn bijna compleet weggevaagd. Onder de burgerbevolking vielen meer dan honderd doden er honderden gewonden. Een aantal vermisten werd nooit teruggevonden. Op de begraafplaats aan de Warnsveldseweg werden 92 doden werden begraven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant