Kunstgrasvelden in Zutphen

Algemeen

Zutphen - Het tv-programma Zembla heeft 5 oktober jl. aandacht besteed aan het gebruik van rubberkorrels in kunstgrasvoetbalvelden en de eventuele gezondheidsrisico's. De gemeente Zutphen heeft naar aanleiding daarvan de GGD om advies gevraagd. De GGD volgt het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico's voor de gezondheid.

Het RIVM heeft dit ook herbevestigd na de uitzending van Zembla. De gemeente Zutphen, Warnsveldse Boys, Be Quick, AZC en FC Zutphen volgen dit advies.

Wel schrijft het RIVM op haar website:"Op verzoek van het ministerie van VWS is in januari 2016 nog eens kritisch naar de studie-opzet van de bij Zembla omstreden IndusTOX studie gekeken. Het RIVM concludeert dat er PAKs uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, er zijn echter geen aanwijzingen dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor de sporter. Wel heeft het RIVM aanbevolen aan het Ministerie om alle nieuwe informatie te evalueren. Het is dan ook goed dat het European Chemical Agency (ECHA) in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico's van rubbergranulaat. Uitkomsten worden begin 2017 verwacht."

De gemeente Zutphen volgt deze ontwikkelingen op de voet. Als de uitkomsten bekend zijn, dan zal in samenspraak met de verenigingen bekeken worden wat dit voor de verenigingen betekent.

Kunstgrasvelden
Bij vier voetbalverenigingen in de gemeente Zutphen wordt het kunstgrasveld ingestrooid met het rubbergranulaat: Warnsveldse Boys, Be Quick, AZC en FC Zutphen. Bij Mixed Hockeyclub Zutphen en Korfbalvereniging Zutphen is de toplaag van de kunstgrasvelden met zand ingestrooid en niet met de rubberkorrels.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant