Ali Groot Nuelend, Anna Kempe en Hélène de Ruiter van Café Doodgewoon bij Driekant Buiten. Foto: Martijn Siemes
Ali Groot Nuelend, Anna Kempe en Hélène de Ruiter van Café Doodgewoon bij Driekant Buiten. Foto: Martijn Siemes

Praten over de laatste levensfase in Café Doodgewoon

Algemeen

Zutphen - Praten over de dood is voor niemand eenvoudig. Café Doodgewoon wil het onderwerp bespreekbaar maken voor mensen in de laatste levensfase en voor de mensen om hen heen. Mensen met vragen en mensen die even hun verhaal willen doen kunnen tijdens het café in gesprek met vrijwilligers, adviseurs en elkaar.

Door Martijn Siemes

Café Doodgewoon is een initiatief van een aantal verpleegkundigen, vrijwilligers en specialisten in de palliatieve zorg. Palliatie betekent verzachting of verlichting en deze vorm van zorg is gericht op het bieden van zoveel mogelijk comfort in de laatste levensfase, zowel lichamelijk, psychisch als spiritueel. Deze zorg is er voor de patiënt, maar ook voor de mensen in de naaste omgeving. Het Café Doodgewoon wil hier op aansluiten.

Anna Kempe, als coördinator verbonden aan het Netwerk Palliatieve Zorg en mede-initiatiefnemer van Café Doodgewoon: "Het café is bedoeld om mensen de mogelijkheid te geven om te praten over doodgaan. Het gesprek over de laatste levensfase is zo belangrijk." Ali Groot Nuelend, verpleegkundige bij Buurtzorghuis Warnsveld beaamt dit: "Laatst trof ik nog een mevrouw van wie de man was overleden. Ze zei 'Ik weet niks van wat hij nu wilde, welke muziek er bij de uitvaart gedraaid moet worden. Zal ik het wel goed doen?'." 

"Het praten over de dood zit niet zo in onze cultuur", zegt Hélène de Ruiter, zorgvrijwilliger bij het hospice in Zutphen en betrokken bij het initiatief: "We doen het liever niet. Daarom willen we met dit café zeggen: Laten we het er een keer over hebben."

Café Doodgewoon is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Stichting Roparun. Het café vindt vier keer per jaar plaats en heeft telkens een thema. Het thema van het eerste café zal zijn 'Zullen we het er eens over hebben?'. Tijdens het café komen er vrijwilligers en deskundigen uit verschillende sectoren. Zo komen er op 11 november ook twee geestelijk verzorgers. Zij geven advies en tips. Daarnaast zijn er tafels met boeken en andere informatie.

Anna Kempe: "Als iemand ongeneeslijk ziek is en palliatieve zorg nodig heeft, dan zijn er gewoon heel veel vragen: Wat kan ik verwachten, wat moet ik regelen? Hoe kom ik met mijn man in gesprek? Maar ook hele praktische vragen: wat wordt er aan het einde van mijn leven nog vergoed? Bij zo'n café met lotgenoten en mensen uit het veld is het ook prettig dat je niet weer alles uit hoeft te leggen, ze hebben aan een half woord genoeg. Je wordt even gehoord en dat is heel belangrijk."

Eerste Café Doodgewoon
Het eerste Café Doodgewoon vindt plaats tussen 10:00 en 12:00 uur op 11 november in Driekant Buiten (voorheen de Kaardebol) . De koffie (met iets lekkers) is gratis. Meer informatie treft u in de komende weken op onderstaande website.


www.netwerkpalliatievezorg.nl/zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant