Kristoffer Halvorsen komt als eerste over de finish in Zutphen. Foto: Luuk Stam
Kristoffer Halvorsen komt als eerste over de finish in Zutphen. Foto: Luuk Stam

Noors sprinttalent is de snelste in wielerstad Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Hanzestad Zutphen was vrijdag 30 september start- en finishplaats van de vierde etappe in Olympia's Tour. De Noorse sprinter Kristoffer Halvorsen (20) ging met de winst aan de haal.

Door Luuk Stam

Er was de start van een etappe in de Vuelta in 2009. Er was de doorkomst van de Giro in mei van dit jaar. En vrijdag kreeg Zutphen opnieuw de wielerschijnwerpers op zich gericht. Dit keer vormde de Hanzestad het toneel van zowel de start als de finish van de vierde rit in Olympia's Tour, de oudste rittenkoers van Nederland. Ook in Toldijk, Baak, Warnsveld en Vorden kon het publiek een glimp opvangen van de wielerhelden van de toekomst.
Olympia's Tour vormde de laatste jaren al een platform voor jong talent, maar dit jaar mochten voor het eerst uitsluitend renners onder de 23 jaar meedoen. Die jonge coureurs kregen vrijdag een etappe van 141 kilometer voor de wielen. De rit begon met een grote lus ten westen van Zutphen waarbij ook de Posbank op het programma stond. Vervolgens keerde het peloton terug in de startplaats om daarna twee keer een finaleronde af te leggen.
De beslissende schifting in de wedstrijd vindt plaats aan het eind van de grote westelijke lus. Het waait. En daar maken de sterkste renners dankbaar gebruik van. Tussen Baak en Zutphen breekt het peloton in stukken. In één lang lint trekt het gezelschap over de Den Elterweg. Het gaat boven de 50 kilometer per uur. Terwijl de IJssel links van het peloton rustig voortkabbelt, is het hier op de dijk alarmfase 1. Elke renner vecht om het achterwiel van zijn voorganger niet te verliezen. Wie nu opgeeft, is verloren.
Achterin de wedstrijd staan de deuren wagenwijd open. Er wordt geschreeuwd. Gebeukt. Gevallen. Gevloekt. Wielercommentator Maarten Ducrot zou zeggen: "Ze roepen om hun moeder." En dat op Achterhoekse wegen. Een handjevol toeschouwers ziet hier langs de provinciale weg de oorlog in het peloton aan. Als de grootste stofwolken zijn neergedaald, blijft er vooraan in de wedstrijd een groep van zo'n zeventig man over. Zij gaan in Zutphen uitmaken wie er aan de voet van de Walburgiskerk het podium mag betreden.
In de binnenstad stroomt het dan al vol met publiek. "Het gaat geweldig", reageert Stan Hompe van de Stichting Zutphen Sportief. Hij wilde deze wedstrijd hier graag hebben. En de organisatie van Olympia's Tour had Zutphen hoog op het lijstje staan. "Vorig jaar wilden ze al komen", vertelt Hompe. "Dat was te kortdag. Nu hebben we alles perfect geregeld. Vanochtend bij de start was het al druk. Die mensen komen nu terug om de finish te kijken."
Die finish nadert ondertussen in rap tempo. "Nog maar 10 kilometer?", vraagt Hompe. "Dan moet ik snel die kant op!" De organisator baant zich een weg tussen de vele belangstellenden door. "Zoiets is toch wel leuk voor Zutphen", merkt een toeschouwer op. "Hartstikke mooi, man!", voegt een ander toe. Een derde werpt een blik op de grotendeels met kasseien bezaaide finishstraat. "Die weg loopt hier toch nog wel ietsjes omhoog."
Van dat minieme stijgingspercentage zijn de turbodijen van Kristoffer Halvorsen niet onder de indruk. Terwijl de finishtune door de speakers klinkt en het publiek enthousiast op de borden slaat, drukt de Noor zijn voorwiel als eerste over de streep. Donderdag won hij ook al de etappe met aankomst in Gendringen. "Dit geeft vertrouwen voor het WK over twee weken in Qatar", laat Halvorsen weten. "Het was vandaag een mooie rit. Vlak. En veel wind."
De bloemen voor zijn overwinning drukt de winnaar met gulle lach op zijn gezicht in de handen van een vrouwelijke parcourswacht. Daarna stapt hij op zijn fiets en rijdt richting de bus. Olympia's Tour trekt verder het land in om op dinsdag 2 oktober in het Limburgse Noorbeek te finishen. In Zutphen zijn de hekken dan allang weg. De stenen op de markt zijn weer van de Zutphenaren. Al zijn ze sinds vrijdag ook een beetje van Kristoffer Halvorsen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant