Afbeelding

Column Paul Bombeld - Fietsenfabriek

Algemeen

Een van de boeken die ik heb gelezen op vakantie ging over een fietstocht. Een tocht van meer dan 8000 kilometer dwars door Amerika. Om precies te zijn van Miami in het oosten naar San Francisco in het westen. De Nederlander Gijs van Middelkoop ondernam de fietstocht enkele jaren geleden. En hij schreef daarover een prachtig boek met de titel 'Amerikanen fietsen niet'.

De fietstocht begint in zuidelijke staat Florida en voordat hij de eerstvolgende staat Alabama heeft bereikt slaat de fietspech al toe. En dat is snel, want lange-afstandsfietsers rijden natuurlijk niet op een gemiddelde toerfiets. Hun fietsen met tientallen versnellingen en tassen achterop en laag aan het voorwiel kosten al snel vele duizenden euro's. En bij dit ene pechgeval blijft het helaas niet.
Dan is het toch jammer dat de fietser en auteur zich niet even heeft gemeld bij de enige echte fietsenfabriek in Warnsveld. Bij velen onbekend, maar in zijn schuurtje aan de Kerkhofweg in Warnsveld zet Elias van Groeningen toch echt jaarlijks enkele tientallen fietsen in elkaar. Fietsen van een uitzonderlijke kwaliteit.

Ik kwam het fietsenfabriekje op het spoor toen ik verhalen aan het lezen was over fietstochten over lange afstanden. Een van de sportievelingen ondernam een fietstocht van de oostkust van Canada naar Vancouver Island, helemaal in het westen aan de Grote Oceaan. En dan kom je iets over de helft de geweldige maar loodzware Rocky Mountains tegen. Nu is zo'n enorme fietstocht wel bijzonder, maar ook weer niet uniek. Dus onderweg komen lange-afstandsfietsers weer andere lange-afstandsfietsers tegen. En dan komt de materiaalkeuze natuurlijk vaak aan bod. En iedereen, werkelijk iedereen, had regelmatig materiaalpech. Behalve die ene fietser, want die fietste op een echte Poppinkfiets uit Warnsveld. Want een Poppink gaat echt lang mee.

Reden te meer voor het ANWB-buitensportblad Op Pad om een verslaggever en testrijder naar Warnsveld te sturen om zo'n geroemde Poppink eens even aan een gedegen test te onderwerpen. De redacteur was uiteindelijk meer dan tevreden. De fietsenfabriek produceert zelf geen onderdelen, maar zoekt bij verschillende toeleveranciers naar de beste onderdelen. Assembleren heet dat om precies te zijn. En daarbij wordt niet gekozen voor de nieuwste trends boordevol risico's, maar enkel en alleen voor onderdelen die hun kwaliteit al ruimschoots bewezen hebben. En zo lukt het de kleine fietsenfabrikant in Warnsveld ongelofelijk degelijke fietsen te maken die ook over lange afstanden storingsvrij meegaan. Het blad voor actieve buitensporters is bovenal onder de indruk van de prijs, die een flink stuk lager ligt dan bij de concurrentie.

Dus mocht u eens een keer een fiets van het merk Poppink tegenkomen dan weet u dat deze is gemaakt in de regio. Om precies te zijn in het buurtschap 't Poppink bij Warnsveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant