Klokkenrestaurateur Melgert Spaander ontvangt de felicitaties van burgemeester Carry Abbenhues. Foto: Patrick van Gemert
Klokkenrestaurateur Melgert Spaander ontvangt de felicitaties van burgemeester Carry Abbenhues. Foto: Patrick van Gemert

Koninklijke onderscheiding voor Melgert Spaander

Algemeen

Zutphen - Klokkenrestaurateur Melgert Spaander is maandag 29 augustus benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Carry Abbenhues overhandigde Spaander de onderscheiding in zijn atelier tijdens zijn 45-jarig jubileum als klokkenrestaurateur.

Sinds 1971 is Melgert Spaander klokkenrestaurateur en internationaal bekend. Hij heeft naam gemaakt als professioneel en zorgvuldig uurwerkrestaurateur, gespecialiseerd in 17e en 18e-eeuwse uurwerken met speelwerk en is één van de meest toonaangevende restauratoren van uurwerken in ons land. Hij restaureert vrijwel altijd unieke klokken, zo pleegt hij sinds 1986 onderhoud aan uurwerken op verschillende Koninklijke Paleizen, kastelen en historische buitenplaatsen en restaureert klokken zowel bij het Nederlandse als bij het Spaanse hof. Daarnaast deed hij gedegen onderzoek naar de geschiedenis van klokken en uurwerken. Dit leverde een nauwgezette en gestructureerde documentatie op.

Verzameling van melodieën
Melgert Spaander werkt ook al lang samen met het Meertens Instituut te Amsterdam, een instituut dat de Nederlandse taal en cultuur onderzoekt en documenteert. Al vroeg in zijn carrière als uurwerkrestaurator documenteerde en maakte hij geluidopnames van de meeste historische speelklokken die hij had gerestaureerd. Op deze manier bouwde hij een verzameling op aan melodieën. Deze verzameling van ongeveer 1500 melodieën heeft hij belangeloos ter beschikking gesteld aan het Meertens Instituut, waar een omvangrijke Nederlandse Liederenbank is aangelegd en wordt onderhouden.

Vakschool Schoonhoven
Vanaf 1980 is hij stagebegeleider bij de opleiding Uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven. Daar hielp hij ook met het actualiseren van het verouderde lesmateriaal over de reparatie en restauratie van klokken. Ook gaf hij diverse lezingen en stelde hij zijn atelier open voor bezoek van studenten van de Vakschool Schoonhoven.

Klokkenluider
In 1984 was hij medeoprichter en bestuurslid van het klokkenluidersgilde Sint Walburga te Zutphen. Daarnaast is hij zelf ook klokkenluider en luidmeester. Toen het opwinden van torenklokken te bewerkelijk en onbetaalbaar werd en stilstand van torenklokken dreigde, heeft hij een systeem ontwikkeld waardoor torenklokken elektronisch opgewonden konden worden en op de juiste tijd konden blijven lopen.


Melgert Spaander (m) en zijn partner Bert Strijbos (l) nemen uit handen van burgemeester Carry Abbenhues een boeket bloemen in ontvangst. Foto: Patrick van Gemert

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant