De heer Reijers (rechts) overhandigt de drie portretten aan wethouder Sueters en Tiana Wilhelms. Foto: Alize Hillebrink
De heer Reijers (rechts) overhandigt de drie portretten aan wethouder Sueters en Tiana Wilhelms. Foto: Alize Hillebrink

Familieleden onder grafmonument krijgen gezicht

Algemeen

Zutphen - Afgelopen donderdag 25 augustus ontvingen wethouder René Sueters en Tiana Wilhelm (directeur Musea Zutphen) drie portretten van de familie de Bellefroid uit handen van Arend Jan Reijers (voorzitter Historische Vereniging Zutphen). Op de portretten staan afgebeeld: Marcellus Alexander de Bellefroid, Anna Christina Josepha Arnolda de Bellefroid en Johannes Baptista Robertus de Bellefroid.

Door Alize Hillebrink

In de tweede helft van de achttiende eeuw werden de kinderen van de uit België afkomstige familie de Bellefroid geboren. Zes van de elf kinderen werden begraven op de oude begraafplaats aan de Warnsveldseweg in Zutphen.

Dat het opvallende monumentale familiegraf van de de Bellefroids in zeer slechte staat was liet Warnsvelder Jan Derks (81) niet onberoerd. Aangetrokken vanwege zijn kennis als restaurateur, startte hij drie jaar geleden een fondsenwervingsactie op voor restauratie van het graf. En met succes. De graven zijn inmiddels gerestaureerd en liggen er nu in volle glorie bij.

Maar daar bleef het niet bij. Want, wie waren de de Bellefroids? Daar was Derks ook wel nieuwsgierig naar. Arend Jan Reijers (77) raakte eveneens geïnspireerd en ging op zoek naar het verhaal van de familie onder de grafsteen. Het spoor leidde uiteindelijk naar een afstammeling van de de Bellefroids in België. Na het eerste contact toog Reijers met collega Willem Berendsen (Oudheidkundige Vereniging Wehl) naar Chaudfontaine. Dat hij amper Frans sprak en de nazaat nauwelijks Nederlands vormde geen obstakel: algauw kwamen er drie portretten van de in Zutphen gelegen de Bellefroids tevoorschijn. En de heren mochten ze meenemen. Als geschenk voor Zutphen. Reijers: "Dat is prachtig natuurlijk, want hiermee krijgen deze mensen een gezicht!"

Ook andere wetenswaardigheden kwamen boven tafel en er bleek een roemrijke geschiedenis achter de levens van de voorname Bellefroids te schuilen. Als strijders voor 'Koning en Keizer ontvingen drie broers de Militaire Willems-Orde. Strijdend voor volk en vaderland nam één van de broers deel aan veldslagen in Rusland en Waterloo tegen Napoleon. Derks: "Ik had nooit gedacht dat dit erachter tevoorschijn zou komen en dat het ook nog een mooie betekenis krijgt voor Zutphen." Tiana Wilhems (Musea Zutphen): "We zijn er verguld mee, hartelijk dank."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant