Maatschappelijke verhuur

Algemeen

Zutphen – Als maatschappelijke instellingen een gemeentelijk pand (en bijbehorende grond) willen huren, is daar geen eenduidige richtlijn voor. Hoe verreken je bijvoorbeeld het maatschappelijk rendement met huurkosten? Een vraag die in een tijd van een opkomend aantal maatschappelijk initiatieven steeds vaker voorkomt. De komende maanden zoekt de gemeente daarop een antwoord.

Eind vorig jaar nam de raad de motie aan van GroenLinks, Bewust ZW, Stadspartij en Burgerbelang waarin wordt gevraagd tot helder beleid te komen wat betreft maatschappelijke verhuur van gemeentelijk vastgoed en waarin een goede afweging kan worden gemaakt tussen maatschappelijk belang en financieel rendement, maar waarbij ook individueel gekeken kan worden naar de behoeften van de huurders. Doel daarbij is dat gemeente en maatschappelijke instellingen meer als partners kunnen optreden, de maatschappelijke doeleinden meer bedding krijgen, maar de gemeente ook ruimte heeft om te kunnen verhuren en daarnaast al dan niet subsidie of huurverlaging te verstrekken. 

Vooralsnog ligt de uitvoering van verhuur aan maatschappelijke instellingen bij drie verschillende afdelingen: vastgoed en grondzaken, maatschappelijke zaken en team jeugd. Gewerkt wordt naar een centrale afdeling die in overleg met onderliggende partijen (sport, cultuur, onderwijs) voor uitvoering zorgt.

Eerst moeten daarvoor het gemeentelijk vastgoed –het gaat om ongeveer 130 objecten- worden geïnventariseerd. Vervolgens wordt in gesprekken met gebruikers, het college en de raad een beleid gevormd. Gekeken wordt hoe er eenheid in exploitatie, subsidiëring en omgang met het vastgoed kan worden bereikt en hoe accommodaties duurzaam ingezet kunnen worden en er flexibel kan worden omgegaan met de steeds veranderende vraag vanuit de instellingen.

Kosten voor de uitvoering bedragen zo'n 50.000 euro. Om het gemeentelijk vastgoed te inventariseren, moeten er ook taxaties worden uitgevoerd. Deze worden uitgesmeerd over de komende zes jaren. Voor onderhoud van het gemeentelijk vastgoed wil de gemeente per jaar 50.000 euro extra beschikbaar stellen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant