Zwemmers beginnen enthousiast aan de 3000 meter van De Vrije Slag door Zutphen. Foto: Martijn Siemes
Zwemmers beginnen enthousiast aan de 3000 meter van De Vrije Slag door Zutphen. Foto: Martijn Siemes

'Bikkelen door de Berkel' gaat zwemmers goed af

Algemeen

Zutphen - Op 20 augustus vond voor de zesde keer De Vrije Slag door Zutphen (DVSDZ) plaats, een zwemwedstrijd voor jong en oud door de Zutphense Berkel. Maar liefst 287 deelnemers waagden zich aan zwemafstanden van 250, 500, 800, 920, 1500 en 3000 meter. 'Bikkelen door de Berkel' was de slogan, maar voor de meesten was het een fijne uitdaging.

Door Martijn Siemes

Met een buitentemperatuur van zo'n 20 graden was het afgelopen zaterdag niet echt een hoogzomerse dag, maar daar trokken de deelnemers aan De Vrije Slag door Zutphen zich niks van aan. Sterker nog, volgens de doorzetters die maar liefst drie kilometer zwommen door de Zutphense Berkel was de watertemperatuur zeer aangenaam en waren de omstandigheden eigenlijk perfect.

"De kracht van De Vrije Slag door Zutphen is dat het een evenement voor iedereen is", zegt voorzitter Paul Post: "Het is een van de weinige wedstrijden waar topsporters en professionals naast amateurs kunnen zwemmen en waarbij de snelheid minder belangrijk is dan de prestatie zelf. Daarom doen vrouwen en mannen mee aan dezelfde wedstrijden en zwemmen soms hele gezinnen samen. Dat maakt De Vrije Slag door Zutphen voor veel mensen aantrekkelijk." 

Het verschil in snelheid was voor de snelle deelnemers niet hinderlijk. Gerben Bontekoe uit Amersfoort won de 3000 meter glansrijk in minder dan 40 minuten. Het middenveld deed er ongeveer drie kwartier over, maar sommigen hadden meer dan een uur nodig en ook voor hen was er een groot applaus bij de finish.

Vorig jaar moest De Vrije Slag afgelast worden in verband met de vondst van dode eenden in de Berkel, maar dit jaar ging alles goed. Paul Post is tevreden: "Het liep dit jaar als een trein; bijna 300 deelnemers, mooi weer en de waterkwaliteit was helemaal goed." Door de tegenslagen van vorig jaar had deze editie ook last van een kleinere tegenvaller. Mensen die zich vorig jaar ingeschreven hadden kregen automatisch een startbewijs voor dit jaar. Daardoor zaten sommige afstanden al snel aan het maximum aantal deelnemers. Helaas kwamen niet alle ingeschreven deelnemers opdagen en hadden er meer mensen mee kunnen doen.

De Vrije Slag door de Zutphense Berkel werd dit jaar voorafgegaan door H2O – een zwemwedstrijd in de IJssel van de Vispoorthaven naar de Noorderhaven. De organisatie bereidt zich nu voor op het derde grote zwemsportevenement: de Triathlon Zutphen aan de Vispoortgracht op 18 september.


Kijk voor meer foto's op achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant