Ruud Borkes van Landschapsbeheer Gelderland. Foto: Marius Bergsma
Ruud Borkes van Landschapsbeheer Gelderland. Foto: Marius Bergsma

Schuurtakken en plakoksels in de Stadsboomgaard

Algemeen

Zutphen - Dat je appels en peren niet met elkaar kunt vergelijken hebben vrijwilligers van de Zutphense Stadsboomgaard de afgelopen twee zaterdagen ondervonden. Maar liefst twintig deelnemers snoeiden de 44 fruitbomen in de Stadsboomgaard. De boomgaard is eigendom van de gemeente Zutphen en wordt sinds vier jaar onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Door Alize Hillebrink

"Zomersnoei vereist best wel wat lef," vertelt Ruud Borkes van Landschapsbeheer Gelderland. Borkes begeleidt de vrijwilligers bij het snoeien. "Zomersnoei zorgt voor licht en lucht in de kroon en de boom reageert minder hard op het snoeien dan in de winter."

Aandachtig staat de groep rondom een appelboom die volhangt met fruit. "Vruchten die veel zon krijgen rijpen het best en je voorkomt ook allerlei ziektes." Borkes staat inmiddels bovenop een ladder en roept naar beneden: "We gaan voor een transparante kroon die mooi in evenwicht is." Bij woorden als schuurtakken en plakoksels schieten de aanwezigen in de lach, "plakoksels heb ik zelf ook weleens," grinnikt iemand.

Sinds het herstel van de boomgaard in 2012 is er nog steeds sprake van een inhaalslag. "Veel bomen zijn jarenlang niet of nauwelijks gesnoeid. Ook een juiste snoeitechniek is belangrijk. "Een boom snoei je niet in één jaar; je moet altijd planmatig werken: Wat doe ik nu en wat kan ik volgend jaar doen?" De deelnemers staan rond een perenboom waar Borkes de zaag inzet. "Het doet even pijn, maar de rest groeit daar veel beter door." Snoeien in de zomer kan van begin juni tot eind augustus.

Open huis in de Stadsboomgaard
De Stadsboomgaard neemt deel aan Open Monumentendag op zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur. Om 11.00 en 14.30 uur is er een rondleiding over de geschiedenis van de boomgaard en het omliggende gebied (Vogelpark en vestingwerken). De rondleiding start in de Stadsboomgaard aan het Bongerdspad in Zutphen en duurt circa 45 minuten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant