De met een lintje onderscheiden heren Addink, Maalderink, Nijenhuis en Donker samen met burgemeester Besselink.
De met een lintje onderscheiden heren Addink, Maalderink, Nijenhuis en Donker samen met burgemeester Besselink.

Vier actieve vrijwilligers onderscheiden met een lintje

Algemeen

"Het heeft Zijne Majesteit behaagd…."

BRONCKHORST – Dinsdag 26 april, de dag voor Koningsdag, worden ter gelegenheid van de verjaardag van de koning traditiegetrouw mensen beloond met een koninklijke onderscheiding voor hun inzet in en voor de maatschappij. Net als elders in het land werden in de gemeente Bronckhorst inwoners met een smoes de deur uitgelokt. Ze gingen niet naar hun vermeende afspraak, maar werden naar het gemeentehuis gebracht. Ja, dan begint er wel iets te dagen.

Door Alice Rouwhorst

Dit overkwam de heer Henk Donker uit Hengelo, de heren Henk Maalderink en Jan Willem Addink uit Hummelo en de heer Gerrit Nijenhuis uit Warnsveld. Zo rond de klok van half elf, betraden de heren samen met burgemeester Marianne Besselink de raadszaal, waarin familie en vrienden hen met applaus begroetten.

"Welkom allen bij de lintjesregen 2016. U begint nu wel te begrijpen, dat uw dag er anders uit gaat zien dan dat u vanmorgen gedacht had", begint burgemeester Besselink, die op deze bijzondere dag een blauw/witte jurk draagt met rode schoenen en en rood hoedje en als finishing touch rood gelakte nagels. "Dus geen vergadering vandaag of even iets ophalen op het gemeentehuis. Maar één keer per jaar op Lintjesdag behaagt het Zijne Majesteit om mensen die zich inspannen voor de samenleving te onderscheiden met een lintje. Het uitblinken in uw dagelijkse werk en daarnaast in heel veel vrijwilligerswerk is wat u, heren, gemeen heeft en daarvoor wordt u vandaag in het zonnetje gezet."

Allereerst kreeg de heer Addink zijn onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt. Hij is onder andere bestuurslid van de Oranjevereniging Hummelo en Oranje, vrijwilliger bij de Stichting Openluchtspel Hummelo 'Het Enghuizen' en bij de Klaas-Jan Huntelaar Foundation en een actief voorzitter van het Hummelo's gemengd koor. Tien jaar was hij lid van de ouderraad en vrijwilliger op de basisschool De Woordhof in het dorp. "U werkte mee aan het schoolkamp en was in de decembermaand de perfecte kerstman. De Hummelose gemeenschap is u veel dank verschuldigd", zegt Besselink.

Twee ridders
"Voor u, meneer Donker, werd het vandaag geen proefrit maken in het nieuwste model van uw favoriete auto die eigenlijk aanstaande zaterdag pas geshowd wordt. Ik hoop dat het hier aanwezig zijn een goed alternatief is en ik er een show van kan maken", grapt Besselink. De heer Donker heeft naast een drukke baan in de tandheelkunde vele onbezoldigde taken in zijn vakgebied in binnen- en buitenland. Zo is hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Tandartsen en is hij (mede) organisator van de cursus PAOT (parodontologie, implantologie en kaakchirurgie) in Italië. "Maar niet alles waar u zich voor inzet is vakgerelateerd, want u draagt de golfsport ook een warm hart toe en bent daarom een zeer actief bestuurslid van de Keppelse Golfclub", besluit Besselink. Zij nodigt de heer Donker uit om zijn koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau in ontvangst te nemen.

Ook de heer Maalderink krijgt deze onderscheiding uitgereikt door de burgemeester voor onder meer zijn taak als voorzitter van de plaatselijke (kloot)schietvereniging en het Comité 4 mei herdenking Hummelo, Keppel en Drempt. Ook zijn grote inzet als bestuurslid voor de Oranjevereniging Hummelo en Oranje wordt door Besselink aangehaald en in het bijzonder het waterfestijn tijdens Koningsdag. "Ik begreep al van u", zegt Besselink tegen de heer Maalderink," dat dat morgen gewoon doorgaat, ondanks de kou, want volgens u willen de deelnemers gewoon het water in. Weer of geen weer."

De laatste heer in het gezelschap die door burgemeester Besselink onderscheiden wordt is de heer Nijenhuis uit Warnsveld. "U bent dan wel geen inwoner van deze gemeente, maar u bent er wel geboren en u bent nog steeds zeer betrokken bij en actief als vrijwilliger in uw geboorteplaats Vorden. Dat heeft de gemeente doen besluiten u vandaag hier te onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau", legt ze uit. "U bent op het moment voorzitter van de Harmonie Vorden, waarbij u naast uw bestuurlijke kwaliteiten ook muzikaliteit aan de dag legt. Eerst als trompettist en nu als bassist." Daarnaast is de heer Nijenhuis jaren penningmeester geweest van het Kulturhus en de ijsvereniging Vorden. Op de vraag wat hij van deze onderscheiding vindt, antwoordt hij: "Ik was zeer verrast en voel me heel vereerd." Waarop hij er direct aan toevoegt: "Maar ik doe het niet alleen. Er zijn zoveel mensen die iets doen." En dat zeggen ze alle vier, bescheiden als ze zijn.

Na de toost op de koning en het fotomoment met de burgemeester kunnen de heer Addink, Donker, Maalderink en Nijenhuis de felicitaties in ontvangst nemen van familie en vrienden.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant