De kampioen en de nummer twee en plaatsen zich voor de halve finales van de Oostelijke Schaakbond. Foto: PR
De kampioen en de nummer twee en plaatsen zich voor de halve finales van de Oostelijke Schaakbond. Foto: PR

Basisschool Jan Ligthart Zutphen ongeslagen schaakkampioen gemeente Zutphen

Algemeen

Zutphen - Basisschool Jan Ligthart Zutphen werd zaterdag 13 februari ongeslagen schaakkampioen tijdens het 33ste basisschoolschaakkampioenschap van de gemeente Zutphen. Het kampioenschap werd georganiseerd door het Schaakgenootschap Zutphen. In school De Scheperstee in Warnsveld streden acht scholen met vijftien teams om het felbegeerde kampioenschap.

Een team bestaat uit vier spelers en eventueel twee wisselspelers. De kampioen en de nummer twee en plaatsen zich voor de halve finales van de Oostelijke Schaakbond, welke plaats vindt op 5 maart in Arnhem. Zeven ronden werden er gespeeld met een bedenktijd van 12½ minuut per persoon per partij.

Er werd, zoals altijd, zeer sportief gestreden met veel respect voor elkaar. Na 4 ronden stond het 1e team van de Jan Ligthart al ongeslagen bovenaan. Na de zesde ronde waren ze niet meer in te halen, maar ook de laatste wedstrijd werd gemakkelijk gewonnen. Slecht één remise moest men toestaan. Een fantastische prestatie. Op een gedeelde 2e plaats waren geëindigd het 1e team van school De Zonnewende en het 1e team van de J.F. Kennedy. Beide teams hadden een exact gelijk aantal wedstrijdpunten en ook gelijk aantal bordpunten. Het onderling resultaat geeft dan de doorslag. Echter deze was ook in een gelijkspel geëindigd. Er moest dus een barrage gespeeld worden voor plaats 2 van 5 minuten per persoon per partij. Ook deze barrage eindigde gelijk. In dat geval valt de uitslag van het vierde bord af. De J.F. Kennedy had aan de eerste 3 borden 2 gewonnen en 1 verloren, dus de J.F. Kennedy ging met de eer strijken en werd zo tweede. De Zonnewende 1 werd 3e.
Voor de kampioen was er een grote wisselbeker, een taart van bakker Van Zuijlen en voor ieder team een beker. De spelers kregen allemaal een medaille uitgereikt. Het was een gezellig toernooi waar veel ouders en grootouders kwamen kijken. Het niveau was behoorlijk en wie weet worden ze lid van het Schaakgenootschap Zutphen. Alle kinderen zijn uitgenodigd voor vrijdag 19 februari 2016 vanaf 19.30 uur om mee te doen aan een toernooitje bij de jeugd van het schaakgenootschap. Het schaakgenootschap speelt in Centrum De Waterkracht in Zutphen, Ruys de Beerenbrouckstraat 106.

Het schaakgenootschap Zutphen kan terugkijken op een zeer geslaagd kampioenschap. Wethouder Pennings deed de prijsuitreiking en wenste de Ligthartschool en de J.F. Kennedyschool veel succes toe in de halve finales van de Oostelijke Schaakbond. Eindigt men daar bij de beste achttien, dan heeft men zich geplaatst voor de finale van de Oostelijke Schaakbond, welke plaatsvindt op zaterdag 19 maart in centrum De Waterkracht.