Afbeelding

Geef je op voor De Vrije Slag Door Zutphen

-

Zutphen - Traditiegetrouw is er ook dit jaar weer een Vrije Slag Door Zutphen op de derde zaterdag in augustus. Onder de ongeveer vierhonderdvijftig zwemmers zit een flinke groep fanatiekelingen die de afstand van 1500 of 3000 meter zo snel mogelijk afleggen. De snelste zwemmer zal die langste afstand afleggen in iets meer dan een half uur. Dat doet deze fanatieke zwemmer in dezelfde serie als de startende open water zwemmer die daar misschien vijf kwartier over doet. Die geoefende zwemmer meldt zich al aan tussen december en februari om zeker te zijn van een startbewijs. Anderen wachten wat langer en overwegen de weersvoorspelling bij het moment van inschrijven. Dat is juist het onderscheidende van dit evenement. Het is een bewuste keuze van de organisatie om er geen officiële wedstrijd van te maken.

Voorop staat dat de gevorderde zwemmer en de (beginnende) recreant samen starten en het samen leuk heeft. Op die manier kan elke zwemmer zijn eigen doel stellen en elke afstand van 250 meter tot die drie kilometer gebruiken als training, om een persoonlijk record aan diggelen te zwemmen of om de eerste ervaring in open water op te doen. Niet voor niets noemt de organisatie zichzelf het leukste open water evenement van Nederland. De Vrije Slag Door Zutphen is vooral een feest en wordt geroemd om de laagdrempeligheid en Achterhoekse gezelligheid. Elk jaar komen zwemmers van zeven tot zeventig uit het hele land (en elk jaar ook een paar uit het buitenland) naar Zutphen om dat mee te maken. Deelnemers met een handicap doen er goed aan contact op te nemen met de organisatie om de mogelijkheden te bespreken.

De leukste willen zijn, wil niet zeggen dat nonchalant wordt omgegaan met bijvoorbeeld veiligheidsaspecten. De kwaliteit van tijdregistratie krijgt dan misschien wat minder prioriteit, een veilig traject voor zwemmer en toeschouwer vragen bijzonder nauwkeurige voorbereiding. Achter de inmiddels landelijk bekende Amsterdam City Swim (Wie kent de beelden van Maxima in de Amsterdamse grachten niet.) zit een enorme professionele club. Die organisatie was de eerste die in 2012 in Zutphen kwam kijken hoe het er in de Berkel aan toe gaat. Ook in de regio is er belangstelling voor het concept. Zwemtocht Oude IJssel (Ulft) klopte aan en recent heeft de eerste editie van De Vrije Slag Door Grolle plaatsgevonden. Dit zusterevenement kon direct al rekenen op ruim 200 deelnemers. Binnenkort spreekt DVSDZ met Accres over het opzetten van Swim to Fight Cancer Apeldoorn in 2016.

De Vrije Slag Door Zutphen is voor iedereen die zwemmen kan en graag in open water zwemt. De Zutphense Berkel is een schone rivier. Er mag alleen gevaren worden met elektromotoren. Wat verder bijdraagt aan de veiligheid is de jaarlijkse schoonmaakactie in de week voor het evenement. Duikers zoeken het hele traject af op 12 augustus en verwijderen alle obstakels die zij tegenkomen. Vooral bij de bruggen is het raak. Daar liggen de meeste fietsen, brommers en winkelwagentjes. Juist op die plekken doen ze soms bijzondere vondsten. Het is ook geen verassing meer dat de duikers verkeersborden, telefoons, fietstassen en big shoppers met inhoud aantreffen. Twee keer is er een kluis opgetakeld.

De deelnemer die zijn eerste open water ervaring op wil doen kan bijvoorbeeld kiezen voor 250 of 500 meter. Aan die afstanden doen hele gezinnen mee. Je kunt vooraf inschrijven, maar ook op de dag zelf kost deelname vijf euro. De zwemmer die een afstand van 920 (De halve Zutphense Mijl), 1500 of 3000 meter zwemt passeert tuinen en bruggen. Dat is een mooi spektakel en bijzondere ervaring. Hoewel de organisatie het aantal deelnemers voor deze afstanden van 100 naar 120 heeft kunnen opschroeven is het aan te raden om van tevoren aan te melden. Het aantal inschrijvingen was halverwege juli al hoger dan vorig jaar op 1 augustus.

De publiekstrekker en afsluiter is Halve Zutphense Mijl. Een stoet van meer dan honderd deelnemers wandelt in zwemkleding en badjassen naar het startpunt. Alleen al die bonte optocht kan rekenen op veel publiek en applaus. Na de massastart zwemmen zij terug naar de IJsbaan. Voordat ze daar arriveren staan hun tassen met slippers en badjassen al weer te wachten. Op die bruggen en langs de oevers wordt het steeds drukker en gezelliger. Maar meedoen is natuurlijk het allerleukst. Deelname kost 10 euro (bij vooraanmelding). Inschrijven op de dag zelf kost 15 euro. Belangstellenden vinden alle informatie op de website en facebookpagina.


www.dvsdz.nl
facebook.com/DeVrijeSlagDoorZutphen


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant