Het Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan. Foto: Paul Ploegman

Het Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan. Foto: Paul Ploegman

Vieringen paasweekend Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan

Religie

ZUTPHEN - We staan weer aan de vooravond van de Goede Week die op Palmzondag begint en tot en met Stille Zaterdag duurt. Het zijn de laatste zeven dagen van de vasten of veertigdagentijd. In deze week worden de gebeurtenissen herdacht die de kern van het christelijke geloof vormen, met name het lijden en sterven van Jezus Christus. Het Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan zal in deze week een aantal vieringen verzorgen.

In de Rooms-Katholieke Kerk wordt op Stille Zaterdag net als op Goede Vrijdag de eucharistie in het geheel niet gevierd. In tegenstelling tot Goede Vrijdag wordt op paaszaterdag zelfs de heilige communie niet uitgereikt. Ook de klokken luiden niet op die dag en de gehele dag ziet de kerk er kaal uit. Op die dag wordt in de kerk getreurd om de dood van Jezus net zoals zijn leerlingen toen deden.

In de vroege morgenuren van zaterdag 8 april in de verstilde ruimte van de St. Janskerk te Zutphen zingt het koor de Metten en Lauden, twee gedeelten uit het kerkelijk getijdengebed, als voorbereiding op het hoogfeest van Pasen. De Metten en Lauden zijn het begin van het dagelijks koorgebed, maar krijgen op deze dag na de kruisiging en graflegging van Jezus een diepere betekenis. Het ritueel met 15 kaarsen, 14 ongebleekte als rouw en één witte als symbool van Christus en Zijn Opstanding op de driehoekige kaarsenegge, geeft een extra dimensie aan de viering. De Metten beginnen op Stille Zaterdag 8 april om 07.30 uur en duren circa anderhalf uur, om 9.30 uur gevolgd door de Lauden.
Tussendoor zal er in de kerk een ontbijt geserveerd worden. Kosten 10 euro, opgeven via info@getijdenkoorstjanzutphen.nl of 06 - 513 364 79.

Op het Hoogfeest van Pasen sluit het Gregoriaans Getijdenkoor af met de verstilde Gregoriaans gezangen die zullen weerklinken tijdens dit ‘avondlijke getijde’ (klooster koorgebed): het Salve festa dies, psalmen en antifonen. Mooie momenten vol wijding van gedragen liturgie, waar door de eeuwen heen de mooiste Gregoriaanse gezangen bijeen zijn gebracht.

Paaszondag 9 april begint de viering om 16.30 uur in de Sint Janskerk Zutphen. Bij alle vieringen kan men gebruik maken van tekstboekjes met zowel de Latijnse teksten als de Nederlandse vertaling. Een vrije gift na afloop wordt gewaardeerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant